Следвайте ни

Грандиозен скандал със "Спутник"! Европа не пусна ваксини

viber icon

Огромен скандал с руската ваксина! Словашкият регулаторен орган заяви днес, че съставът на партида  „Спутник V”, доставена в Братислава миналия месец, не може да бъде одобрен.

Производителят на ваксини отвърна на удара в Братислава, настоявайки, че всички партиди на ваксината са преминали през "строг контрол на качеството".

Бившият премиер Игор Матович беше принуден да напусне поста миналата седмица на фона на скандал около закупуването на два милиона дози от ваксината „Спутник V”, която все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в Европейския съюз.

"Партидите ваксина (Спутник V), използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия", се казва в изявлението на Държавния институт за контрол на лекарствата (SUKL).

„Само името на препарата го свързва с ваксината „Спутник V”, използвана в около 40 страни по света“, се казва в доклада на SUKL.

Не е възможно само въз основа на лабораторните тестове да се направи заключение относно ефикасността и безопасността върху хората на изпратената в Словакия партида, заяви регулаторът.

Според него, производителят на ваксини не е отговорил на многократните искания за предоставяне на данни за състава на първите 200 000 дози, изпратени в Словакия.

През февруари медицинското списание „Lancet” публикува доклад, който установи, че „Спутник V” има над 90% ефективност срещу симптоматичен Covid-19.

Институтът "Гамалея", която разработи ваксината, публикува в Туитър становище в защита на своя препарат.

„Всички партиди на „Спутник V” са с едно и също качество и се подлагат на строг контрол на качеството в института„ Гамалея “, пише в позицията.

Производителят твърди, че SUKL е "стартирал кампания за дезинформация срещу „Спутник V" и отхвърли словашкото твърдение за несъответствие между партидите като "фалшива новина".

Той добави, че Руският фонд за преки инвестиции, който е подкрепил разработването на „Спутник”, е поискал Словакия "да върне ваксината заради множество нарушения на договора, за да може да се използва в други страни".

Игор Матович, който остава в правителството като вицепремиер, посети Москва в четвъртък за разговори по „Спутник”.

По повод създалата се ситуация той публикува гневен пост във Фейсбук срещу своите опоненти:

"ПОЗДРАВЛЕНИЯ, ИДИОТИ! Взехте за заложници здравето на милиони хора в Словакия!" написа той.

„Спутник V” предизвика разделение между държавите от бившия Източен блок, като някои го виждат в него Божи дар, а други го смятат за инструмент за пропаганда на Кремъл.

Днес стана ясно, че Германия ще разговаря с Русия за закупуване на дози „Спутник” в очакване на одобрение от европейските регулатори, без да чака координация от страна на ЕС. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЮРО

ГЮРО

08.04.2021 | 23:32

Това се очакваше. Срещу "ваксината на Путин" се води нечистоплътна война още от момента на появяването й. "Спутник-V" е конкурент на западните ваксини, а това е загуба на пазари и пари. От ваксините печалбата е 2000%, според откровенията на Билчо Филантропина. ТЕ за какво се бориха толкова да пробутат SARS-Cov-2, който до момента никой не е видял и изолирал? Но от ТЕХНИТЕ ваксини мрат хора, затова рязко намалиха ваксинирането. Ама си мълчат за причините. Затова европейците търсят с какво да се защитят. И внасят Спутника.

Отговори
5 5
Лапнишарани

Лапнишарани

08.04.2021 | 22:49

Ха ха, калитковци! Руснаците им пробутаха боклука си и те захапаха кукичката с удоволствие (а може би и с комисионна).

Отговори
6 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?