Следвайте ни

Готвят по-стриктни мерки за третата вълна на коронавируса

viber icon

Здравните власти вече планират мерки, които да подготвят болниците за евентуална трета вълна на заразата у нас. Заради новите щамове на вируса се препоръчва още увеличаване на дистанцията между хората, както и носене на по-сигурни маски.

Трите нови варианта на вируса - британски, южноафрикански и бразилски - се разпространяват по-бързо от другите и засягат най-често младите хора. Между тях обаче няма смесване, каквато информация се появи, смята д-р Велислава Петрова, консултант към ООН.

„Това, че се виждат една и съща мутация в тези три варианта на вируса, е тип еволюция на вируса, която показва, че отговаря на един и същи тип селекция, т.е. на това, че му влияе нещо, което го кара да мутира точно в тези части от генома си”, казва тя.

Мутациите са естествено развитие на вируса, който се опитва да влиза по-добре в клетките ни. За британския вариант на вируса вече има научни доказателства, че е по-заразен за младите хора.

„Английският вариант е много по-трансмасивен, така че може и да е факт това, че заразява много повече хора и процентът на млади хора, които могат да бъдат заразени, да се увеличи”, посочва Петрова.

Това пък предполага и по-стриктни мерки за предпазване от по-заразния британски вариант. Според експерти досегашната дистанция от 1,5 м, трябва да се увеличи на 2,5 м, а носенето на обикновена маска да се замени от маска със специален филтър - FFP2/KN95. Ваксините са устойчиви на новите щамове, коментира още д-р Велислава Петрова.

„Проучванията на ваксините на Johnson&Johnson и NovaVax се бяха случили в ЮАР и във Великобратния. Те показват макар и намален до 60 процента ефективност при тези нови щамове, но въпреки това показват, че ваксините работят”, смята тя.

Според експерта ограничителните мерки, трябва да бъдат продължени, а вирусът да бъде спиран по всеки възможен начин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нема бе Нема никаква конспирация И за пари не става дума

Нема бе Нема никаква конспирация И за пари не става дума

05.02.2021 | 19:05

Нъл колко удобно С някакви измислени пандемийки щъ ги карат по ред на номерата и да нъ управляват кът уфци Кажете Идеолозите на целия този не заслужават ли един в челото между рогите и в казана за сапун

Отговори
2 0
Иван

Иван

05.02.2021 | 18:29

Глупутки мислят само, хората не спазват елементарна хигиена, кихат и кашлят директно и после 2.5 метра мерки. Глупутки, глупутки.

Отговори
2 3
6357

6357

05.02.2021 | 17:13

"Когато неморалното се превърне в закон, съпротивата се превръща в дълг!"

Отговори
9 0
Сценарий

Сценарий

05.02.2021 | 17:05

Как се спира вирус??? Може ли да се спре въздух?? Никъде и никога не е постигано,защо лъжат хората?

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай