2374
Следвайте ни

Гореща новина: Сертификат за антитела ще има, но с условие

viber icon

"Положението е под контрол, сериозно е, но в последните 5 дни има намаление в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, вече е 1,2. Това е свързано с броя лица, които един болен заразява", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че "зеленият сертификат" действа. В същото време Делта плюс започва все повече да навлиза в страната.

"3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се разпространяване с 10-15% по-лесно и очакванията са случаите да се увеличат. Няма описани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля ваксините", уточни проф. Христова.

След въвеждането на "зеления сертификат" у нас все по-често се повдига въпросът такъв да се издава и на хора, които са преболедували и имат антитела.

"В момента заседават експертни съвети и е въпрос на дни да се проведе дебат по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат признати за "зелен сертификат". Но това ще става при определи нива на неутрализиращите антитела. За нас темата е актуална, защото голяма част от хората са извън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват официално", заяви директорът на НЦЗПБ.

Тя очерта като основен дебат през следващите дни определянето на праг, при който да се признават антителата - колко пъти над нормата при неутрализиращите или какъв процент на инхибиция ще се въведе.

При много ваксинирани в началото на годината защитата започва да намалява. Затова и проф. Христова препоръчва поставянето на бустерна доза.

"Сега е моментът за бустерната доза, предвид че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, различна от първите поставени. Към момента е разрешена тази на Pfizer за трета доза, но и на Moderna вече има разрешение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високоефективни. Изследванията показват, че има много високо покачване и на клетъчния имунен отговор", разясни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ добави, че няма групи хора със заболявания, при които ваксините да са противопоказни.

"Противопоказанията са само за хората с алергии към някоя съставка на ваксината, но те могат да приемат медикаменти няколко дни преди имунизацията, за да нямат проблем. При пациенти с онкозаболявания има опасност да няма достатъчно добър отговор към ваксината, но не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни заболявания е задължително да се ваксинират, защото могат по-лесно да се разболеят и да прекарат коронавируса по-тежко", разясни експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

05.11.2021 | 16:01

НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ С ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ НА ЗАЩИТА, ЗАЩОТО ИМА МЪГЛА И 5G-МРЕЖА, И НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ НЯМА НАНОЧАСТИЦИ С ЧИПОВЕ В НЕЯ И ПО ВЪЗДУШНО-КАПКОВ НЯКОЙ ДА УСПЕЕ ДА ВИ ВКАРА НАНОЧАСТИЦИТЕ В ТЯЛОТО

Отговори
2 6
12345

12345

05.11.2021 | 14:18

До момента имам всички задължителни ваксини в имунизационния си паспорт.И наистина не съм карал коклюш,едра шарка,полиомиелит,дифтерит и т.н.Но това са наистина ваксини изпитвани с години,а не някакъв си бъркоч набързо сътворен.

Отговори
15 2
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

05.11.2021 | 16:03

Е ДА ДЕ, НО ПРЕДИ ТЕХНОЛОГИИТЕ БЯХА ПО-СТАРИ. СЕГА ИМА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, ЕКСКУРЗИИ ДО КОСМОСА, 5G , GSM , ДРОНОВЕ И Т.Н.

Отговори
1 7
Gosho

Gosho

05.11.2021 | 13:17

Egati ruspiata, shte doide vidov den za tezi prodajni experti

Отговори
11 1
Дии

Дии

05.11.2021 | 13:00

За пръв път здрав човек може да зарази с болест такъв дето е ваксиниран против тази болест. И затова трябва да има яки ограничения. Тия здравите някъде не трябва да ги пускат. Трябва да ги затворят в лагери и да им се спре интернета

Отговори
26 2
КУКУ

КУКУ

05.11.2021 | 13:04

Верно ли тва? НЯМА ваксина в света, която на 100% да изключи риска от заразяване. НЯМА такава!

Отговори
5 15
Дии

Дии

05.11.2021 | 12:54

И как точно действа зеления Сертификат че не ми е ясно? Тия със Сертификат разболяват ли се? Като Имаш Сертификат можеш ли да заразяваш?

Отговори
27 1
КУКУ

КУКУ

05.11.2021 | 12:59

Обяснявам кратко и ясно. Процента на хората със зелен сертификат, които могат да се заразяват, да заразяват, да се разболяват тежко и да умират от "леката настинка" СЪС СИГУРНОСТ е много по-малък от тези без такъв. Ето я ползата.

Отговори
2 22
Ьии

Ьии

05.11.2021 | 13:23

Значи и ваксинираните трябва да бъдат ограничени да посещават разни места щом могат да заразяват?

Отговори
18 0
КУКУ

КУКУ

05.11.2021 | 13:32

Не не трябва, защото ваксинираните не пълнят болниците и не смазват здравната система. А именно това е идеята на зелените сертификати - да мотивира повече хора да се ваксинират, както и се случва.

Отговори
1 22
Дии

Дии

05.11.2021 | 15:35

КУКУ сам не си вярва че ваксинираните не влизат в болница и не товарят системата. Влизат в болница и още как, а някои от тях и умират. Спрямо процента на ваксинирани в България, ваксинираните също толкова често влизат в болница или умират колкото и не ваксинираните. Ако се повиши процента ваксинирани, ще се повиши и процента на хоспитализираните или починали при тях и може да се окажат повече от не ваксинираните. КУКУ нали е ваксиниран? Какво се притеснява? Другите да му мислят. Или КУКУ си е повярвал че е безсмъртен или го е яд че се е ваксинират и сега иска и други да се ваксинират та да не е сам. КУКУ, пак те питам след като си ваксиниран, можеш ли да се заразиш? А можеш ли да разнасяш заразата? Дори и един процент да е възможността е престъпление да обикаляш наоколо и под прикритието на Зелен Сертификат да заразяваш.

Отговори
8 1
КУКУ

КУКУ

05.11.2021 | 12:35

Това с антителата ще е безумна глупост, защото ще торпедира имунизацията в голяма степен. След това ще трябва да компенсирате яко с локдауни.

Отговори
5 27
Ще има

Ще има

05.11.2021 | 12:08

Защото и в ЕС ще има - мушмули

Отговори
9 2
КУКУ

КУКУ

05.11.2021 | 12:37

В ЕС скоро няма да има, но в България предизборно следващата седмица като нищо. Да запълнят темите за разговор преди локдауна след изборите.

Отговори
3 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?