Следвайте ни

Горанов: Може да живеем с вируса месеци наред ВИДЕО

viber icon

Възможно е да живеем с коронавируса още много месеци, предупреди финансовият министър Владислав Горанов. Това е един от възможните сценарии. Другият, който е по-благоприятен за нас, е да успеем да избегнем пика на епиденията. По този начин ще бъдат засегнати по-малко българи.

„При една подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата. Ще има заетост, която ще изчезне, ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват'', каза Горанов и увери, че на този етап държавата няма неразплатени задължения спрямо бизнеса. 

Той подчерта още, че държавата не може да замени реалната икономика, но ще продължи да мисли мерки, с които да удържи максимално дълго фронта. Правителството подготвя нови мерки, който се очаква да бъдат оповестени утре.

Межддувременно ще се предложат изменения в Кодекса за социално осигуряване, съгласно които работодателите, който са изправени пред избора дали да освободят своите служители или още три месеца да ги задържат, да бъдат подкрепени от държавата. Така на застрашените работници ще бъде поеманo възнаграждението в размер на 60 на сто. Подкрепата ще бъде трансферирана към бизнеса, като те ще трябва да я допълнят до 100%. 

Сред инструментите, който да подпомогнат кредитната система, е предложението за увеличение с 500 млн. на капитала на Българската банка за развитие. 

,,Ако някой може да даде точна диагноза кога ще приключи сегашната ситуация, той ще заслужи награда от Нобеловия комитет. На този етап трябва да съхраним ресурсите си. Ако на места някои държавни органи са проявили твърде голяма строгост, моля за извинение. Това, което е забранено да функционира, са ресторанти, увеселителни заведения и като цяло места, в които се струпват много хора. С други думи стопанският живот е ограничен до социалното дистанциране'', обясни министър Горанов. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?