49
Следвайте ни

Големи вериги тестват служителите си в ДКЦ-тата, все повече се съгласяват на ваксина

viber icon

Опашка се образува пред ковид зоната на ДКЦ II в Пловдив рано тази сутрин. Близо 100 души чакаха за бързи антигенни тестове, които в момента са алтернатива на ваксинацията за издаване на зелен сертификат. Към ДКЦ-то са се обърнали около 75 от работещите от голяма верига магазини в Пловдив. Посещението им не било организирано официално, уточнява управителката на здравното заведение д-р Валентина Костуркова, въпреки че е получила предварително обаждане за това. 

Тя обясни, че потокът от хора, които желаят да си направят тест се отделя от този на болните със симптоми. Така рискът за предаване на заразата сред чакащите се минимизира. По нейни данни до 8:30 сутринта екипите вече са били извършили около 30 бързи антигенни теста. Тестовете са безплатни, но пробовземането се таксува по 10лв, уточнява д-р Костуркова. Според нея тарифата за услугата е еднаква във всички общински центрове.

Въвеждането на „зелените сертификати“ увеличи и наплива за ваксини. Toва показва статистиката за поставени дози на ваксинационните кабинети. Лекарите в ДКЦ II казват, че разликата е осезаема, тъй като за миналия четвъртък са поставили само 8 инжекции, докато днес до обяд са се имунизирали над 50 души. Повечето предпочитали ваксината на “Johnson&Johnson”, но имало и желаещи за „Pfizer”.

Пред двата ваксинационни кабинета на ДКЦ II днес хората масово питаха за препарата на „Janssen”, тъй като той се прилага в една доза. Така те имат възможност да се сдобият с новия документ в по-кратък срок в сравнение с останалите ваксини. Двама души споделиха пред „Марица“, че са се решили на ваксина, тъй като вече сертификата за нея става необходимост. Преди това не са имали мнение по въпроса, така че не се причисляват към групата на противниците на ваксинацията. Двамата уточниха, че документът не им трябва за работа, но въпреки това предоставя свобода.

Друга жена, която вече си беше поставила ваксината пък обясни, че е преболедувала вируса преди година и иска да е сигурна в защитата си. Смята, че антителата й вече не са достатъчна гаранция за това, че е предпазена. Нейното решение не се е повлияло от новата заповед на Министерство на здравеопазването.

Заради по-големия интерес към ваксините ваксинационните кабинети на ДКЦ II работят с удължено работно време. Това обясни пред „Марица“ д-р Костуркова. Тя обеща, че никой желаещ ваксина няма да бъде върнат и двата екипа ще обслужат всички пред кабинетите.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не,няма принуда

Не,няма принуда

21.10.2021 | 21:31

ГМО течностите са ''доброволни''.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?