Следвайте ни

Генерала надви Мангъров в битката за разума на българина

Всеки четвърти българин познава превъртял от мерките

viber icon

Поредно социологическо изследване показва интересни факти! Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете.

Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията, според телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 27-29 ноември.

56% подкрепят новите мерки, 42% - не, а има и малко колебаещи се. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми.

Не е ясна и картината на настроенията по отношение на ваксините. Но ако се имат предвид обичайните невисоки нива на ваксиниране у нас - няколко процента - сега измерените над две пети готовност са всъщност сериозен дял, според социолозите.

65% от запитаните се съгласяват, че кризата с Ковид на практика е объркала живота им. 34% не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят.

И най-интересното може би! 21% от запитаните пък казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с коронавируса имат психически проблеми. Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти, посочват анализаторите.

Според тях от гледна точка на общественото мнение мерките явно идват навреме, защото обществото в последните месеци като че ли и самостоятелно достигна до идеята за нови по-строги мерки.

През лятото, например, мнозинство от над 60% беше против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи. Към началото на ноември обаче мненията „за“ и „против“ втвърдяване на мерките вече бяха поделени равно.

Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показа, че сериозните числа при новозаразените, а и примерите от чужбина, карат и българите да "свикват с мисълта", че ново затягане е въпрос на време. 

Тя пък на свой ред произтича и от неяснотата кога да се очаква краят на кризата. При директен въпрос за очакванията в тази посока, най-голямо натрупване (32%) е в опцията "повече от една година".

Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% избират "до лятото", 3% допускат завършекът да e през есента, а 9% - в края на 2021 г. Останалите признават, че не могат да определят.

Това е сериозно отрезвяване спрямо началото на лятото, когато около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината. С ръста на случаите по-късно през лятото, този дял спадна до около една трета още през юли.

Оптимизмът през лятото се дължеше и на сезонни фактори, и на динамиката на разпространение на вируса, но и на сериозната гласност, която алтернативни разкази за ситуацията придобиха. И сега два равни половини (при известен дял колебаещи се) приемат или отхвърлят философията, олицетворена от доц. Мангъров.

Дяловете на одобрение за алтернативната гледна точка никак не са малки. Те показват, ако не разделено, то поне сериозно объркано общество.

Дяловете на одобрение на официалната гледна точка все пак надделяват. Във философията, символизирана от проф. Мутафчийски, все пак одобрението продължава да е малко по-добро – казано общо, пет към три, с известен дял колебаещи се.

Това вероятно се дължи и на факта, че, например, последните мерки бяха обявени изцяло от щаба, а не толкова от политици. По традиция, оценките за професионалистите са по-високи от оценките за политиците в кризата. На този фон, министърът на здравеопазването се ползва и с позитива, че е лекар, и се приема и като професионално лице, според социолозите.

Неизвестността прави така, че мненията да са разделени дори по въпроса за ваксините: на въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу Ковид, когато има одобрена ваксина?“, "Да" казват 43%, но 48% казват "не". Останалите се колебаят. Тук обаче не бива да се избързва с изводите.

На фона на обичайно ваксиниращите се у нас няколко процента делът от 43% принципна готовност не е малък. В отговорите сигурно се отразява и социална желателност, но все пак повече от двама на всеки петима не е малка честота.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

кре тени мръсни

кре тени мръсни

01.12.2020 | 10:45

Само като пета коментарите на мангъровците българоубийци ми става ясно защо сме толкова зле и умират хора. Дано ви тръшне и вас ама да не оцелеете! Хора не мислещи за здравето на другите заслужавар само смъ рт! Смъ рт за Мангъров и шаййата му убийци! Не сте карали това чудо но и вас ще ви удари както мен и блузките ми заради ибийци като вас!

Отговори
3 9
кре тени мръсни

кре тени мръсни

01.12.2020 | 10:46

Скапана клавиатура с грешки....

Отговори
2 2
Истина

Истина

01.12.2020 | 10:54

Гледам още си жив. Значи не е толкова зле.

Отговори
6 3
Истина

Истина

01.12.2020 | 10:56

Плюс, кой тръгва да обвинява хората в разпространяване на зараза веднага след като като по-чудо е оцелял от 'опасна' болест. Това е първото нещо което ти идва в главата в такава ситуация вероятно..

Отговори
4 1
Маугли

Маугли

01.12.2020 | 10:27

Много ви е радостно като гледате голпглавият всмпир и кунчев лъжеца Много умрели ама от какво без аутопсия никой не може да каже освен тези двамата ораколи на смърта Събират тестове пт минали дни за стакмистикс и нарочно психясване на откъчалките. Нещо и тези тестове на международно ниво доказани са 90 процента неверно и теагират на всички нсстинко и плодзеленчуци Не ви ли щуква че вече съвсем плахо се чува за отлагане на избори. Бойко ще каже не е верно но той и за затвсрянето говореше тъка. Изобщо не вярвайте на лъжливите и подкупни медии Четете и дтугаде има и честни и достойни хора А доцент Мангъров ни показа че и човек без мусколи може да бъде смелчага Доказано през войната няма един бабаит герой на страната те всички пти първият истрел или са дезертирали илинса се предавали Тъка че не вярвайте много на лаладжиите кпвидолюбци

Отговори
7 8
Марина

Марина

01.12.2020 | 09:26

Колко пари Ви платиха, за да пишете лъжи?

Отговори
6 7
БОСИЛКА

БОСИЛКА

01.12.2020 | 06:06

МАНИПУЛАЦИЯ ГОЛЯМА .КОВИД ЗА ДЕПУТАТИТЕ НЯМА ЛИ ?ТЕ ДА НЕ БИ ДА СА СТЕРИЛНИ ? АМИ ТИЯ ОТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ТЕ ТРЯБВА ДА СА СОЛИДАРНИ С НАРОДА ! ВСЯКА СУТРИН СЕ ЗАПОЧВА С УМРЕЛИТЕ ОТ КОВИД . ДАЛИ НЯКОЙ ИМ ВЯРВА?

Отговори
9 13
КУКУ ифлантила

КУКУ ифлантила

30.11.2020 | 23:11

Според вашия Гуру гологлавия дебил всяко дишешто хайванче в това число домашния любимец куче котка би трябвало да бъдат потенциални вирусуносители И на тях ли Гологлавия и безмозъчен изрод ще прави ПиАр тестове и ще ги ваксинира против ковид Сигур и дивеча ще да подгони да ваксинира и популацията му

Отговори
11 16
Ще си го получите Гадове

Ще си го получите Гадове

30.11.2020 | 22:59

Аве маймун Куку Ама ти ве говедо знаеш че ще има конец филма Демек край на пандемията Аве изрод може ли в природата да има край Ти в ролята на Бог ли се изживяваш Аиде уроде изчадие на Сатаната кажи кога ще бъде края на измислената ви пандемия Кой ще каже кога е края при 8 милиарда население на света дебил един вирусуносител да има той нали дебил.отново може да възпламени отново тъй страшния вирус Ще обезпаразатите и ваксинирате 8 милиарда жители на тази планета до последния Кой е последния бе инфлатил когато ти дебил докато склепнеш се раждат милиони по света И онова човече което в момента се ражда инфлантили като теб му четете присъдата че е вирусуносител.За Вертоломеева нощ ли мечтаете О кей Ще си я получите

Отговори
10 9
Док

Док

30.11.2020 | 22:43

Куку как ти се дрънкат толкова простотии не знам

Отговори
14 4
Трол

Трол

01.12.2020 | 00:31

Трол е. Виж, че нищо смисленно не казва. Всичко наобратно. Вероятно е платен. Ако не, наистина е куку.

Отговори
10 3
Много сме Силни сме За туй стъкмистиките не ни побират

Много сме Силни сме За туй стъкмистиките не ни побират

30.11.2020 | 22:00

Колкото повече последователи лекари на Д .р Мангъров толкова толкова по здрава нация и икономика Колкото повече лумпени и търтей искащи да се търкалят в къщи и да лапат държавна заплатка последователи на Муфтаджийски толкова по зле за България Ние последователите на Д р Мангъров ще победим ако трябва Велика Българска Революция да бъде Но ще победим Сатаната

Отговори
20 13
КУКУ

КУКУ

30.11.2020 | 22:09

Тия тъпотии вместо в 5 поста може да ги събереш и в един. Ама нали трябва да създаваш впечатление на масовост.

Отговори
8 8
КУКУ Бенд

КУКУ Бенд

30.11.2020 | 21:48

КУКУ пак поства едно и също всеки ден, смени написаните лъжи с други, да се посмеем. А Жълта Марица да спре да взима страна по темата Ковид. Не сте специалисти,само плашите хората.

Отговори
15 5
КУКУ

КУКУ

30.11.2020 | 22:14

Какво стана с облога за ваксинациите? Ще правим ли облога или си оставаш една мастия, която пише нонстоп глупости? Ще правим ли облога да се видиш какъв тъпан си?

Отговори
5 9
Ковид Цирк

Ковид Цирк

30.11.2020 | 21:41

Да бяхте изкарали магесника Астор ковидидиоти и с номерата му бихме повярвали в Ковидидиотията ви А смачкания ви гинерал.е кръгла нула колкото си иска и един Арлекин смешник

Отговори
10 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?