Следвайте ни

Генерал Мутафчийски: Спирането на учениците е ключът към успеха ни

Шефът на ВМА разкри дали влиза в политиката и защо е отказал номинация за "Мъж на годината"

viber icon

Подобряване на резултатите в битката с коронавируса са далеч над очакванията ни! Това сподели генерал Венцислав Мутафчийски по БНТ.

Шефът на Щаба разкри, че очакванията били мерките да намалят с 50 процента заболяемостта, но те са стигнали 60 процента, а днес данните са още по-оптимистични.

"Ключът за успеха на България е спирането на всички ученици. Повечето страни не го направиха и сега бележат рекорди", каза Генерала. Другите ключови мерки в битката се оказали затваряне на молове и нощни заведения.

"Да, учениците не се разболяват, но много лесно заразяват възрастните. Може би и сега се събират в квартала. Но не и със стотици по коридорите, където на практика е невъзможно да се контролира", каза шефът на ВМА.

Той аргументира пускането на малките ученици с опасност за психичното им здраве. Според Генерала струпването на хора в малки магазини не е толкова опасно, защото се контролира по-лесно.

Ген. Мутафчийски защити ваксините. "Не е имало досега случай да бъдат изпитани върху 44 000 души. Това е без аналог", каза той. "Аз се ваксинирах първи, защото в армията командирът трябва винаги да е отпред. Всяка ваксина се усвоява на момента във ВМА.

Броят на ваксините се поръчва от ЕС, не от България. Над 12 милиона са напълно достатъчни за страната ни", каза още шефът на Щаба.

"Нормално е ЕС да заложи най-вече на ваксината на Астра-Зенека, защото е най-евтина, лесна за съхранение. Има успеваемост над 70 процента, което е много. За сравнение, познатите ви грипни ваксини имат около 50 и по-малко", каза генерал Мутафчийски.

"Колеги от ВМА си чакаха ваксината на "Модерна", тя пристигна и те са щастливи. Ето, дойде и техният ред", сподели още Генерала.

Той категорично отрече, че ще влиза в политиката. "Аз съм лекар и там е моето място, сподели генерал Мутафчийски.

"Отказах номинацията "Мъж на годината", точно защото съм лекар. А това е колективен труд, показа го битката с коронавируса. И с извинение към колегата, който спечели за "Лекар на годината". Този път трябваше да дадат наградата на един събирателен образ на всички колеги, които се изправиха срещу коронавируса", завърши генерал Мутафчийски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Имунната система се засилва при липса на генерали по медиите

Имунната система се засилва при липса на генерали по медиите

15.01.2021 | 14:24

Ключът за успеха на България е спирането на излъчването на физиономията ти по телевизиите.

Отговори
6 1
Hoax

Hoax

15.01.2021 | 10:30

Всъщност не от смешните и безсмислени мерки спаднаха процентите на положителнити тестове. Беше лесно да се предвиди че след седмици с над 40% положителни тестове повечето хора го "минаха " страшния вирус - над 80% безсимптомно. И Мангъров го предвиди още като бяха големи процентите. Това е природа не политика . Пропагандата от фътмаци и т ъпаци е смешна. Мерки... Заради хубавото време покрай нова година беше гъмжило навсякъде . Абсолютно никой не спазваше смешните мерки. Навън и в хипермаркетите беше гъч.Точно сега трябваше да има страхотен мор. Ама не. Жалки м ухльовци чакащи възстановителни евро фондове . Това са тези о трепки.

Отговори
9 2
Имунната система се засилва при липса на генерали по медиите

Имунната система се засилва при липса на генерали по медиите

15.01.2021 | 14:31

Абсолютно точно. Мангъров е лекар, а този фелдфебел е само за лазрета.

Отговори
8 1
Шиле Ръцкин

Шиле Ръцкин

15.01.2021 | 10:03

То па с такива "българе" скоро ще станем на турци. Кой ще учи бе народе възродени, кой ще ни лекува и магистрали ще строи? Или като сега за едниократна употреба всичко.

Отговори
7 3
Помним Муфтаджийски

Помним Муфтаджийски

15.01.2021 | 10:02

Муфтаджийски тия младите който ти спираш сега некой хубав слънчев ден те ще те изпратят на майната ти Помни ми думата На заем брашно тъпкано се връща

Отговори
10 4
Симеон Давидов

Симеон Давидов

15.01.2021 | 08:55

Вместо да наведе глава за хаоса, който създаде, той се пъчи пред медиите... Егати наглеца!

Отговори
17 13
Българин

Българин

15.01.2021 | 09:14

Монка, ти си голям дебил, също като идиота Румен Георгиев Радев!

Отговори
8 11
Симеон Давидов

Симеон Давидов

15.01.2021 | 11:37

А ти не си достатъчно умен, за да разбереш колко си прост, герберска подлого!

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай