Следвайте ни

Генерал Мутафчийски се появи, учуди се на броя ваксини и цената им

България участва във всички разработки, гарантира премиерът

viber icon

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Това беше потвърдено на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството прие решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата - този с компанията "Johnson".

Премиерът  Бойко Борисов подчерта, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС – дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК.

"За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксина, да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично", категоричен беше Борисов. По думите му сумите, които се отделят за целта, са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави-членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователският сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за определени количества дози.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

"Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини", посочи министър Ангелов. Министърът на финансите Кирил Ананиев потвърди позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Нямаме друг полезен ход, освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев изтъкна, че на този етап ваксината изглежда единственият изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини - както антигенни, така и "живи" ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Киро

Киро

14.11.2020 | 10:22

В момента по смъртност България излина на първо място в Европа. Да Му благодарим на този дето ни беше спасил през април.

Отговори
4 0
Независим

Независим

14.11.2020 | 01:03

"България изпълнява дисциплинирано указанията на Европейската комисия". ...""Нямаме друг полезен ход"... Тези смущаващи изказвания на управляващите останаха в мен като отзвук от чутото и прочетеното.

Отговори
5 1
Вяра

Вяра

13.11.2020 | 23:43

На въпрос се отговаря. Вярвам на духовно еднакви, а чинът не ме влияе. Щом съм писал др Мутафчийски, значи колега, лекар, свободен избор на съдба,,,,, А на компа му писна да рестартира и в тест минава, 3, 2, 1, сега

Отговори
0 0
А да питам аз,

А да питам аз,

13.11.2020 | 21:35

нещичко ... започнахте ли да вярвате пак на генерал Мутафчийски , или не ? Аз да споделя с Вас,че не съм спирал да Му вярвам. Беше много прав , но за съжаление непризнателните хора са в пъти много повече !?

Отговори
11 5
Полярна е ноща

Полярна е ноща

13.11.2020 | 21:31

Не харесваш нечетеш, имаш мнение пиши го. Защо мога да пиша всичко, което мисля, защото. Спра ли, друга работа ще си намериш. Лека и умната

Отговори
0 4
Изкуството на заглавието

Изкуството на заглавието

13.11.2020 | 19:44

Знам др Мутафчийски като втори оператор в ендоскопска холецистектомия, а вип ковид пациентите във ВМА консултира доц Мангъров, не изгубил ни един ковид досега. Решения в криза взима ПМ Борисов, и пиар министерски съвет брифингира. Каква експертиза ползва и от кои е неговото право. Епидемията ще свърши при постигане обществен имунитет, с инфектиране или ваксиниране а кога и след коя вълна леля Ванга не споделя

Отговори
6 9
Форестиада

Форестиада

13.11.2020 | 19:18

Правителства по света напразно са пръснали милиони за покупката на противогрипно лекарство „Тамифлу” за превенция по време на епидемиите от птичи и свински грип през 2006 и 2009 година. Според експертите „Тамифлу” не действа по-добре от обикновен парацетамол. Министър Божидар Нанев при ПМ Борисов стана подсъдим за неизгодни сделки за доставка на 200 000 опаковки "Тамифлу" с фармацевтичната компания "Рош България". Според прокуратурата от тях са нанесени вреди на държавата за близо 2,5 милиона лева. Съдът ги оправда

Отговори
12 3
Ами  да

Ами да

13.11.2020 | 19:28

Чудесата като че ли идват от недрата на черна дупка.

Отговори
3 2
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

13.11.2020 | 19:15

Генерале,ти си пич,защото навреме се усети какъв цирк се играе и навреме се махна от него.Затова остани си такъв и остави простаците да продължават да играят в този цирк.То вече и малките деца разбраха,че всичко се прави така,че богатите да станат по-богати,а бедните както беше казал един римски император-да го духат.

Отговори
22 4
Съмненията  остават

Съмненията остават

13.11.2020 | 19:13

Защото Илон Мъск си направил четири теста в един и същи ден в една и съща лаборатория от един и същи лаборант! резултата бил- Два положителни и два отрицателни теста. Абе става нещо ама още не е ясно какво.

Отговори
17 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай