Следвайте ни

Генерал Мутафчийски с ключово пояснение за ваксините

viber icon

България няма да има проблеми с ваксинирането, данните, които ни поставят в дъното по темпове засега, подвеждат. Това сподели пред журналисти генерал Венцислав Мутафчийски след днешния брифинг.

"Като член на ЕС имаме квота от 1,55 процента. Това означава, приблизително изчислено, че получаваме 3 ваксини от 200 пристигнали за Европейския съюз. Квотата е справедливо направена според броя на населението.

Няма нужда от нови поръчки. Досега България е заявила 12-13 милиона ваксини, което е повече от достатъчно. Платени са близо 400 милиона евро без допълнителните разходи по транспорт и съхранение. Защо да се дават още 100 милиона, например? И да го направим, това няма да промени графика на доставки в ЕС", аргументира се той.

Квотата ни в Европейския съюз не ни пречи, а напротив, защитава ни. "Израел купува свободно ваксини, например. Но представете си, че ние сме на свободния пазар при това търсене. Появяват се 1 милиона ваксини, излизаме с оферта, но някоя богата страна предлага за тях двойно повече", даде нагледен пример шефът на НОЩ.

Според него темповете се дължат и на последователността, по която се ваксинира населението. Българският модел далеч не е единствен в ЕС, подчерта началникът на ВМА.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

майна

майна

14.01.2021 | 15:18

Много му се иска на тоя БОК=ЛУК да има голяма заболеваемост,чували с трупове ,страх напрежение безработица и мизерия..Само така тоя из.род че чуства важен и значим.Медиините па.рцали да го канят да му взимат тъ.пото платено мнение и да се чувства важен..Свърши ли истерията с грипа свършва и той..Това е положението

Отговори
3 7
до майната

до майната

14.01.2021 | 17:44

Когато си некомпетентен,просто си мълчи.А кой е БОК=ЛУК става ясно от неграмотното ти писание.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?