Следвайте ни

Ген. Мутафчийски: Успешен първи опит с преливане на плазма на пациент с COVID-19

viber icon

С първи успешен опит с преливане на кръвна плазма на пациент с коронавирус се похвали шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това е станало във Военномедицинска академия, чийто началник се явяват генералът.

"В сряда за първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма.

Тази сутрин болният е в добро състояние, няма температура и се чувства добре", добави ръководителят на кризисния щаб за борба с коронавируса. "За по-далечни резултати и заключения обаче още е рано да се говори", застрахова се обаче ген. Мутафчийски.

Той посочи, че ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка, затова и са се възползвали от това преимущество.

"От три дни ги готвим доброволците с доказани антитела, за да няма възможност за предаване на кръвни инфекции. След като ги подготвихме, още същия ден се преля прясна плазма, не замразена. Плазмата е набрана от един човек за един човек", разясни още ген. Мутафчийски.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Анонимен

Анонимен

30.04.2020 | 09:41

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?