Ген. Мутафчийски разкри как ще се тестваме и кога ще работим нормално

По отношение на диагностицирането на коронавирус инфектираните – няма друга алтернатива освен PCR тестовете. Това заяви преди минути на извънреден брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"В края на епидемията може да се прецени натрупаният имунитет, който се извършва с изследване на антитела", допълни той.

"Това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, търси не заболял от коронавирус, а прекарал коронавирус инфекция, т.е. периодично се тества тази група и се вижда как се натрупва имунитетът", каза шефът на ВМА.

"По този начин могат да се направят модели и когато премине пикът на епидемията, да се види как големи хомогенни групи могат да бъдат приведени пак в работно положение за съживяване на икономиката", заяви Мутафчийски.

След него се изказа и пулмологът Александър Симидчиев, който е част от Медицинския щаб.

"Много благодаря за това, че ни оставихте да работим професионално и експертно. Считаме, че това предложение е реалистично" поде той.

"Изправени сме пред силата на гените на един вирус и единственото нещо, което можем да хвърлим срещу него, е силата на нашите мозъци, но заедно. Ние може да хвърлим достатъчно интелектуален ресурс", смята той.

По думите му всички са се съгласили на една обща платформа, за да може с наличния ресурс да се мониторира какво се случва с епидемията в България.
 
"Така ще можем да казваме какво се случва на базата на реални измервания. Аз лично съм изключително удовлетворен от работата на колегите и адаптирането на мненията на всички”, призна той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?