Следвайте ни

Ген. Мутафчийски разкри къде са новите огнища и как да се спасим от COVID-19

viber icon

30 човека са с вируса във военно поделение в Централна България, 20 са заразените под пагон около София. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски преди минути.

Какво да правим, докато чакаме ваксината? Носете маски, посъветва ген. Венцислав Мутафчийски. И допълни с тревога, че поне 15% от хората не носят маските си както трябва, допълни той.Полезността им е доказана още през 1936 година, когато имаше бум на вариола. Тези, които носят предпазни средства, поемат по-малък вирусен товар и това им дава шанс да изкарат болестта по-леко, напомни ген. Мутафчийски. Маските в закритите пространства са задължителни и според заповедта на министерство на здравеопазването. 

България е на осмо място по смъртност сред страните в ЕС. Имаме 8415 легла в отделенията за covid-19 , от които 1108 за интензивни грижи. Капацитетът на първите е запълнен едва на 10.5%, а на вторите - 4%. Проблемът е с недостига на медицинския персонал, където заболяваемостта расте. Има и натрупана умора, посочи здравния министър Костадин Ангелов. 

България не е на първите места по заболяваемост с Ковид-19, но с какво се обяснява нейното осмо място по смъртност. Този дисбалас се дължи на много фактори - застаряващото население у нас, общата заболяваемост и нещо много важно - колко бързо пациентите достигат до болниците, за да им бъде оказана адекватна помощ, обясни здравния инспектор Ангел Кунчев. В събота той ще се срещне с представители на общопрактикуващите лекари, за да се намери начин за по-тясно сътрудничество между двете звена - извънболнична и болнична помощ.

Процентът на заразени ученици, деца от детски градини и педагогически персонал е под средната заболяваемост за страната. Обезпечеността с предпазни средства е направена за минимум 3 месеца напред. Маски, дезинфектанти и спирт например има за три месеца напред, специални гащеризони за ковид-отделенията - за 20 месеца. 

Често ни обвиняват, че не съобщаваме обективно статистиката на заболели хора. Истината е, че ние ежедневно следим 23 показатели, за да обобщим данните, посочи здравен инспектор №1 Ангел Кунчев. Ние говорим за пациенти с положителен резултат за ковид-19. 20% от хората, които са инфектирани с вируса дават клинична картина, а едва 5% от тях се нуждаят от интензивни грижи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Адиде

Адиде

01.10.2020 | 10:56

Аве тия от армията извънземни ли са Тия немат ли семейства Немат ли социални контакти Не сядат ли на дълги трапези с чевермета и други мезета Та точно тия били с най малък процент заразени

Отговори
4 3
Тц-тц-тц

Тц-тц-тц

01.10.2020 | 11:02

Тъ-панар, пак не си разбрал как се развива заболеваемостта...Аман от тъ-паци в тази страна!

Отговори
5 2
boco vid

boco vid

01.10.2020 | 10:45

Палячото се завърна от отпуск.

Отговори
4 5
Отврат

Отврат

01.10.2020 | 11:00

Палячо си ти, мал-оумен анонимен лу-мпе-н, чийто живот няма никакво значение. И да пукнеш от коронавирус, никой няма и да забележи.

Отговори
5 7
Марицааааа

Марицааааа

01.10.2020 | 10:39

Що за заглавие?! Напротив, генералът обясни, че почти няма болни в армията и процентно са много по-малко отколкото в обществото. Умеете ли да слушате? Журналисти ли сте наистина? Умеете ли да разбирате чутото? Това заглавие си е чиста манипулация и лъжа.

Отговори
8 4
!!!

!!!

01.10.2020 | 11:05

Мисирки, Сър!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?