Следвайте ни

Франция въведе вечерен час, глоби и затвор

viber icon

"Всички по домовете си от 21 ч." Това отсече френският премиер Жан Кастекс на пресконференция с подробности за новите ограничения, които влизат в сила от събота вечер. По думите му те ще бъдат "продължителни", съобщава БНР.

Нарушителите на вечерния час са заплашени с глоба от 135 евро, при рецидиви може да се стигне и до затвор. Излизането по здравословни и други уважителни причини ще става с познатите от периода на карантината декларации, а завръщащите се от път трябва да показват билета си. Всички обществени заведения ще бъдат затворени с изключения на тези за храна за вкъщи.

Правителството обеща помощ от 150 евро за хората с минимални доходи и нови обезщетения за засегнатите сектори.

Междувременно са били извършени обиски в домовете на бившия премиер Едуар Филип, бившия здравен министър и другите отговорни лица за мерките в началото на санитарната криза. Акцията е в рамките на започналото разследване заради десетките жалби, подадени досега от медици и граждани.

На ресторантите ще бъде позволено да доставят храна по домовете по време на полицейския час, който обхваща около 20 милиона души и е предвидено да продължи най-малко четири седмици.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че 12 000 полицаи ще следят за спазването на полицейския час. Той добави, че полицията няма да налага спазване на правилото за събиране на не повече от шест души при частни прояви.

След три нарушения глобата скача на 3500 евро и е възможно и осъждане на затвор до 6 месеца.

Финансовият министър Брюно Льо Мер каза, че пострадалата от пандемията хотелиерска индустрия на Франция ще получи всичката възможна помощ, за да оцелее от полицейския час в Париж и други осем града.

Льо Мер съобщи, че държавно гарантираните заеми, които вече са въведени за засегнати от Covid-19 ще бъдат удължени с шест месеца до юни 2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?