2374
Следвайте ни

Флурона опасно близо! Откриха първи случай в С Македония

viber icon

За пръв случай на комбинирана инфекция от грипен и коронавирус съобщават от Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония, цитирано от dir.bg.

Става дума за 26-годишен младеж, който малко преди 31 декември се е върнал от САЩ и според него няколко дни преди това е бил реваксиниран за КОВИД-19.

Пациентът е насочен за домашно лечение, тъй като засега няма тежка клинична картина.

Все повече страни регистрират случаи на флурона, както нарекоха комбинацията между грип и коронавирус, която обаче все още е слабо проучена. Името ѝ представлява съчетание, образувано от английските flu (грип) и coronavirus (коронавирус).

В Хърватия бе установен първи случай на флурона, потвърди началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш, цитирана от БТА.

В босненската Република Сръбска също има потвърден случай, съобщава вестник "Новости". Състоянието на пациента, роден през 2020 г., е стабилно.

Неотдавна властите в Израел информираха, че 31-годишна бременна жена се е заразила едновременно с коронавирус и грип. Според тях това е първият официално регистриран подобен случай в света.

Според чешки медии обаче флурона е бил засечен в Чехия още през пролетта на 2020 г. Тогава в клиника лежали няколко пациенти, у които бил открит щамът, но те не сметнали заболяването за някаква сензация, защото то протичало в сравнително лека форма.

Какво е лечението

Флурона може да се лекува и вкъщи, ако симптомите са леки. Има обаче и по-тежки форми на щама, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул, посочват лекарите.

Едновременното заразяване с COVID-19 и грип може да бъде "катастрофално" за имунната система. Такова мнение изразява през септември семейният лекар Ейдриън Бъроус пред CNN.

Надав Давидович, директор на Училището по обществено здраве в университета Бен-Гурион в Израел обясни, че все още няма достатъчно данни дали процентът на хоспитализация е по-висок при хората, заразени едновременно с грип и COVID-19.

Грипът и COVID-19 са респираторни заболявания и могат да причинят подобни симптоми като кашлица, хрема, възпалено гърло, треска, главоболие и умора, според Световната здравна организация (СЗО). И двете инфекции се разпространяват чрез капчици и аерозоли.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Deutsch

Deutsch

06.01.2022 | 00:29

Естествено е, че е в Македония, нали все пак те са били първите, които са открили вируса още по онуй далечно римско време. Да не забравят да си направят и подходящ монумент в Скопие. Примерно един гол македонец с двата вируса наместо топки.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?