Следвайте ни

Фейсбук стана джипи за коронавирус: От бабини илачи до рецепта с лекарства от нета

viber icon

В условията на епидемия и непрестанно растящи бройки на заразените с коронавирус социалните мрежи се препълниха с всевъзможни съвети за лечение и подсилване на имунитета. Така през последната година фейсбук групите не само, че живнаха, но и се превърнаха в онлайн джипи. В тях ковид болните се консултират с вече преминали инфекцията българи и си самоназначават лечение. В коментарите преболедувалите нашенци публикуват рецептата си с уточнения кое лекарство след кое се приема, по колко пъти на ден и през какъв интервал.

 „Не при всеки болестта протича по един и същ начин и подобни взаимствани рецепти могат не само да не се окажат полезни, но и да навредят повече на организма. Освен това те предизвикват презапасяване сред гражданите,  а от там и до дефицит на медикаменти“, коментират специалисти.

 И това си личи в аптеките – с увеличаването на новозаразените фармацефтичните рафтове все повече се изпразват. Проверка на „Марица“ установи, че почти всички антибиотици и витамини изчезват за часове от аптеките. Едни от най-търсените лекарства са „Азакс“ и „Азитрокс“. „Чух за тях от познат, на когото са му били изписани. Чудех се дали да ги купя за детето си, което беше с постоянна температура. Лекарката ме посъветва по телефона да пие аспирин и парацетамол и след 3 дни да й се обадя да кажа как е и да прецени дали е необходимо да се тества. След дълги размишления реших да изчакам и да не купувам“, казва пловдивчанката Миглена Стоянова.

При презапасяването с медикаменти от аптеките пловдивчани наблягат не само на антибиотиците, но и на комбинираните витамини, както  и на аспирина. Те използват аспирина с цел разреждане на кръвта, защото често вирусът уврежда кръвоносните съдове и води до риск от тромбозиране на кръвта. Сред предлаганите рецепти има и бабини илачи като пиене на оцет, изцеден лимон със сода, чай от бъз за дихателните пътища, гаргара със солен разтвор.

И макар симптомите на коронавируса след стотиците брифинги да са добре познати не спират и въпроси при кого кои от тях са се проявили  и колко време са продължили. Докато едни не са загубили обонянието си, то при други е изчезнало за 3-4 дена, а при трети – за над месец.

„Разбрах, че съм пипнал вируса, когато една сутрин си направих кафе и си помислих „какво е това скапано кафе, което няма аромат“. Вечерта си сложих доста оцет в салата и като потопих накрая хляб в чинията не усетих оцета. Все едно ядях намокрен с вода хляб“, споделя пловдивчанин. Други пък разказват, че главоболието им продължавало 22 дена. Виктория съветва да се пие аулин, защото при нея само той бил ефективен. 

„Ден 10. Вече съм на антибиотичен коктейл. Главоболието обаче си прави оглушки – представете си, че слагате на врата си ръкав от ватенка и започвате да се пердашите с чук за пържоли. Всъщност, не спирате да се пердашите. Температурата ме облива с претоплена крем супа на ръба на вкисването“, пише Илия Деведжиев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Реалист

Реалист

09.11.2020 | 07:52

Ако искате да сте здрави,закрийте профилите във фейсбук. Спрете да гледате зомбивизорите си и да четете пресата, Ще сте като нови.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай