Следвайте ни

Европейските лидери подкрепиха електронен паспорт за ваксините ВИДЕО

Въвеждат единен номер за всички с ваксина, преболедували или отрицателен тест

viber icon

Ключова новина за пътуването зад граница! Eвропейските лидери, сред които Бойко Борисов, са изразили подкрепа за цифров ваксинационен паспорт, който да отговаря на общи критерии за достъп до страните-членки и да служи за отваряне на общностите, съобщи дипломатически източник от ЕС. 

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет.

По нейните думи, държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система.

Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. "Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен", поясни Фон дер Лайен.

Общо казано, това означава, че ще можем да пресичаме европейските граници с електронен паспорт или апликация, който доказва, че сме ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR тест.

"Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията.

„Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта българският министър-председател. 

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз.

„Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население. 

Премиерът Борисов изтъкна, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни. 

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, отбеляза премиерът Борисов и добави:

„Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

гост

гост

26.02.2021 | 09:35

И клизма да вписват в паспорта.

Отговори
0 0
Ко ми каза

Ко ми каза

26.02.2021 | 00:14

Къв край бе Сега е началото Реки от кръв ще потечат ЕВРЕЙСКА КРЪВ

Отговори
2 1
Майна

Майна

25.02.2021 | 20:28

Краят на ЕСССР наближава...спете спокойно деца !

Отговори
12 3
Нали

Нали

25.02.2021 | 21:21

Вие там в БСПто гледайте да вкарате повече от един депутат от Пловдив в парламента, че май се очертава да сте не втора, не трета а четвърта политическа сила в парламента! Наближава времето да гледаме киселата физиономия на Корнелия Нинова в нощта на тоталният и провал!

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?