Следвайте ни

Европейски биолози разкриха кога ваксините престават да действат

viber icon

Ново изследване разкри кога COVID-19 ще стане резистентен към ваксините и те няма да могат да се борят с него. Европейски биолози са моделирали вероятността от появата на щам на вируса SARS-CoV-2, резистентен към съществуващите ваксини. Моделирането е направено при условно население от десет милиона души, сред които  се извършва ваксинация, съобщи РИА Новости, цитиран от standartnews.com.

Резултатите показват, че максималната вероятност за резистентен на ваксина щам възниква, когато около 60 % от населението е ваксинирано, а най -ниската - при 100 %. За да се избегне появата на нови особено опасни щамове, учените настояват: първо, да се ускори темпото на ваксинация, и второ, да се спазват всички мерки за безопасност, включително носенето на маски до края на пандемията. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Изследователи от Швейцария, Австрия и Испания, водени от Фьодор Кондрашов от Медицинския факултет на Женевския университет, изградиха модел на еволюцията на вируса SARS-CoV-2 за тригодишен период, предаде още РИА Новости. Моделът е взел предвид следните параметри: процент на ваксинация, честота на мутации и промяна в скоростта на предаване в зависимост от външни интервенции, като налагане на ограничения и социално дистанциране.

Резултатите показват, че най-вероятно ще се появят нови резистентни на ваксини щамове при процент на ваксинация на населението от около 60, а най-малко вероятно при 100 %. Това се дължи на предимството на растежа в присъствието на ваксини от резистентни щамове в сравнение с оригиналния т. нар. щам от див тип.

Има мнение, че достигането на нивото от 60 процента от ваксинираните ще създаде стаден имунитет, но авторите твърдят, че това е просто най-опасният момент, когато в никакъв случай ограниченията не трябва да се облекчават.

Учените смятат, че бързото въвеждане на ваксината намалява вероятността от появата на резистентен щам, но в момент, когато малко над половината от населението е ваксинирано, трябва да се вземат специални мерки за предотвратяване на разпространението и еволюцията на вируса.

„Ако отслабим използването на маски и социалното дистанциране, когато по-голямата част от населението е ваксинирано, вероятността от резистентен щам значително ще се увеличи“, казват авторите на изследването в прессъобщение от Springer Nature.

Те отбелязват, че мерки като маски, масово тестване и социално дистанциране трябва да се спазват по време на кампанията за ваксинация, за да може нововъзникващите резистентни щамове да изчезнат естествено.

Тъй като забавянето на ваксинацията в някои страни може да увеличи вероятността там да се появят резистентни на ваксини щамове, изследователите настояват да се положат всички усилия за ускоряване на ваксинацията в световен мащаб и намаляване на вероятността от разпространение на резистентни щамове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Няма да въ биде

Няма да въ биде

31.07.2021 | 22:02

Катя Катя Катюша презряла чифутска круша Ама много си тъпъ като кръг мъ изпражнение чифутско Къф е този копипейс пожелание чифутско Да влезнеш в Ковид отделение Да съ разболеш от Ковид Близките ти да се разболеят Нъл в продължение на две години ги плещите тези чифутски заклинания И на бе чифутско изпражнение за ужас на вас чифутите съм жив И пак ви казвам Нема ви стане играта Ще изгорите в този пожар който подпалихте И знайте че оня Патриарх Кирил който ви е спасил костите му отдавна са изгнили А на хона на вашите чифутски номера втори като него по тези земи няма да се роди И този път конските вагони ще потеглят безпрепятсвено в незнайна посока

Отговори
2 1
Учеееен Експеримент

Учеееен Експеримент

31.07.2021 | 18:39

Само Биволози се изказвата АЗ чакам мнение на експерти и учееееени без чието мнение не мога да заспя камо ли да се събудя И сутрин кът събудя им съм много благодарен И почвам да благославям цялата им рода начело с мамимицата им Благословий Благословий Много Благословий най вече към мамицата им И така от началотона измислената им Пандемия Ямно Благословийте помагат повече от Ваксините Та като гледам у нашио град всеки който съм го Благословил си е отишъл с рекламните проспекти чифутски в джоба към Мънда гьол Както знаем от Живота ковчега няма джобове Та така Ще чакам като онзи велик китаец го е казал Да имаш търпението да дочакаш край брега на реката и да видиш как тя носи труповете на твойте врагове И седя и чакам и минават ваксинираните трупове на мойте врагове и как реката ги отнася Моля ваксинирайте се по често Ще ви чакам край брега на реката да минете Моля ви Аз съм учен експерт

Отговори
4 2
медицинско по Ботокски

медицинско по Ботокски

31.07.2021 | 17:31

Нещо да изкоментират нашите професори-експерти? Нали ваксините пазели от всички щамове? Астра-Зенека - най-добрата ваксина - Ботокса ! Зелен сертификат - за зелен хайвер! Всички лъжи лъснаха! Сега всичко започва отначало - пак ще чакаме нова ваксина, пак ще трябват милиарди, пак ще лъжем хората "Научно".

Отговори
11 3
Апропо

Апропо

31.07.2021 | 17:05

Рнк-бозата, която много хора си за биха не е ваксина и е нормално да не пази от нищо. Проблема е - къде отива РНК-то? Не е пръд-ня все пак.

Отговори
8 5
Галя

Галя

31.07.2021 | 17:32

Това с бозата е доста смешно, да не кажа тъпо. Много ми е интересно какво образование имаш, че даваш толкова категорично мнение.

Отговори
3 6
Просто е

Просто е

31.07.2021 | 23:38

От време на време мисля

Отговори
4 0
Гошо

Гошо

31.07.2021 | 15:44

Този от снимката май е отишъл за кожена ваксина с живи клетки.

Отговори
5 5
оха

оха

31.07.2021 | 16:03

Бих го боцнал с удоволствие...

Отговори
5 7
Айде сега пак ново 20

Айде сега пак ново 20

31.07.2021 | 15:24

До преди два дни яко пропаганда за ваксиниране, сега нямало ефект, явно сатанистите за измислили друго, понеже маса народ се осъзна, че е попаднало в матрицата

Отговори
17 7
Зоя

Зоя

31.07.2021 | 16:56

Четеш материалът като дявола евангелието. Говорят ти учени, а не драскачи от "социалните мрежи".

Отговори
4 11
Кои са тея учени

Кои са тея учени

31.07.2021 | 17:25

Падам от смях като чуя учени. Искам имена, биографии и най-вече кой ги финансира тия прословути учени. Наистина ли вярвате на анонимни учени, някой написал учени и вие вярвате, наистина се овце. Ако бяха грам учени щяха да знаят, че едно изследване се прави минимум 1 година щом се касае за ваксини още повече, че се излседват всички такива, а там броят вече е голям

Отговори
10 2
Катя

Катя

31.07.2021 | 19:08

Овцата си ти, ама ще го разбереш по лошия начин. Такива като теб трябва да идат да поработят в ковид-отделение, белким разберете от къде идва вятърът.

Отговори
1 4
Да попитам

Да попитам

31.07.2021 | 15:19

Условно,50 процента от ваксинираните,след 3 години дали ще ги интересува този факт? И още- тези учени за фондацията на сем.Гейтс ли работят?

Отговори
16 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?