Следвайте ни

Европа взе 6 основни мерки срещу коронавируса

viber icon

Изолация и ограничаване на придвижванията в населени места, затваряне на училища, на магазини, дори на граници, забранено събиране на много хора на едно място. Това са само част от мерките, обявени от редица европейски страни с цел борба срещу коронавируса и за които Франс прес предоставя справка:

Изолация и ограничаване на придвижванията

Италия, Испания, Австрия и Чехия взеха стриктни мерки за ограничаване на движението на жителите. Те могат да излизат за работа, за получаване на здравни грижи, за пазаруване на хранителни продукти.

От днес на обед местно време французите не могат да излизат от домовете си или да се събират без основателен мотив и всяко нарушение ще бъде санкционирано. Мярката ще трае най-малко 15 дни.
Британското правителство поиска от хората със симптоми на зараза да останат у дома за седмица.

Гърция налага карантина от 14 дни на всички пристигащи в страната.
В Словакия, Хърватия, Латвия, Естония, Норвегия, а също и в руската столица Москва всички, които се завръщат от основните огнища на зараза в света, трябва да се изолират у дома. Германия препоръчва също подобна мярка.

Контролирани или затворени граници

Германия извършва проверки на границите с Франция, Австрия, Швейцария, Дания и Люксембург, като пуска да преминават само стоки и трансгранични работници.

Франция обяви засилване на проверките по границата с Германия, без да я затваря.

Чехия, Кипър, Дания, Литва и Словакия затвориха границите си за чужденци (но Словакия приема засега поляци).
Русия затвори сухопътните си граници с Норвегия и Полша.
Австрия почти затвори сухопътната си граница с Италия.

Вчера вечерта Испания съобщи за затваряне на сухопътните си граници за онези, които не са испански граждани или пребиваващи в Испания и не са акредитиран дипломатически персонал. Ще се разрешава влизане и по суша на хора с форсмажорни мотиви. Трафикът на стоки ще бъде също разрешен.

Пак вчера ЕС обяви, че европейските входни граници и Шенгенското пространство ще бъдат затворени от днес на обед за 30 дни.

Затворени училища

Училищата, университетите и детските градини са затворени в Италия, Полша, Гърция, Ирландия, Чехия, Румъния, Украйна, Словакия, Словения, Литва, Норвегия, Дания, Люксембург, Австрия, България, Турция, Германия, Белгия, Франция, Португалия, Швейцария, Хърватия, Испания и в Москва.

Забранено събиране на едно място

В Италия, Белгия и Кипър всички събирания са забранени.
В Австрия събиранията са ограничени до 5 души, както и в швейцарския кантон Женева. В Чехия те са ограничени до 30 души.
Събиране на над 100 души на едно място са забранени във Франция, Дания, Исландия, Швейцария, Нидерландия, а също и в Румъния и Унгария, но там това касае закрити места.
Финландия и Швеция забраняват събиране на над 500 души.
Германия анулира проявите с най-малко 1000 души, които не са необходими. Над тази цифра са забранени и митингите и събиранията в Полша, Румъния и Португалия.
В Москва не се позволява събиране на над 50 души на закрито. Митингите на открито също са ограничени.

Магазини

Магазините, които не са за стоки от първа необходимост, са затворени в Италия, Франция, Австрия, България, Гърция, Андора, Германия и Испания.

Дискотеките, баровете, кафенетата и ресторантите са затворени в Белгия, както и пъбовете в Ирландия.
Гърция затвори музеите и археологическите си обекти.
Нидерландия и Люксембург разпоредиха затварянето на места и на магазини, на които се събират повече хора.

Обществен транспорт

Франция обяви постепенно намаляване на транспорта на дълги разстояния (автобуси, влакове и самолети).

Германия ще намали силно регионалния железопътен транспорт.
В Италия второто летище на Рим - Чампино, беше затворено, а днес се очаква да бъде затворен и един от трите терминала на първото летище на Рим - Фиумичино.

Полша анулира вътрешните полети.

Украйна преустанови въздушните връзки, а Русия ограничи тези с ЕС.
Австрия временно преустанови железопътните връзки с Италия. Въздушните връзки на Австрия с Италия, Франция, Испания и Швейцария също са временно прекратени.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Варна

Варна

17.03.2020 | 15:49

"Магазините, които не са за стоки от първа необходимост" - това не е вярно. Във Варна продължават да си работят всякакви магазини за дрехи, обувки, заложни къщи, мобилни телефони, авточасти.......

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?