Следвайте ни

Ето на кой ден след първите COVID симптоми PCR тестът е най-точен

viber icon

Вече е ясно на кой ден след проявата на първите симптоми на зараза с коронавирус трябва да си направим PCR тест, за да са най-сигурни резултатите от изследването.

Специалистите от университета „Джон Хопкинс” в САЩ достигнаха до извода, че минимална вероятност за получаване на фалшив отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус има на осмия ден след заразяването или на третия след проявата на първите симптоми.

 „Това може да бъде оптималното време за тестване, ако целта е да бъдат минимизирани фалшивите отрицателни резултати”, казват авторите на изследването.

В първите дни след заразяването концентрацията на патогена в организма все още е много малка, за да бъде хваната от теста, казва професорът от Катедрата по генетика на Института по фундаментална медицина и биология на Казанския федерален университет Алберт Ризванов.

Седмица-две след заразяването, когато заболяването върви към края си, имунната система започва да се справя с болестта, вероятността коронавирусът да бъде хванат с PCR тест също съществено намалява, отбелязва доцентът от Катедрата по биофизика Олег Батищев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо (оригиналът):

Ковидчо (оригиналът):

12.11.2020 | 11:18

Положителният PSR тест доказва САМО наличие на генетичен материал, а не задължително на "жив" вирус във взетата проба, а отрицателният НЕ изключва вероятното наличие на такъв.

Отговори
0 0
Лъжа

Лъжа

12.11.2020 | 09:40

ПСР не е тест за РНК вируси а апликация за извличане на ДНК. Изключително грешни резултати в много случаи.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?