Следвайте ни

Ето колко ще струва ваксината срещу COVID-19

viber icon
BioNTech, която е разработила 90% ефективна коронавирусна ваксина в съвместно сътрудничество с американската компания Pfizer, ще произведе 1,3 милиарда дози до края на 2021 г. и ще я направи достъпна по целия свят, заяви турският собственик на германската фармацевтична компания Уур Шахин.
 
„Стремим се да доставим първата част, няколко милиона дози на САЩ и Европа до януари“, каза Уур Шахин, турско-германският лекар, който беше в заглавията на медиите по целия свят, след като обяви успеха на ваксината на 9 ноември.
 
Според Шахин тяхната компания вече е отворила съоръжение в Германия, за да започне производството на ваксината „BNT162b2“.
 
Според съобщенията в медиите от САЩ цената за всяка доза от ваксините може да бъде около 21 долара (35 лева).
 
„Когато американските и европейските служители дадат своето одобрение, ние ще започнем да доставяме ваксините от декември. До шестия месец на 2021 г. ние се стремим да произведем и изпратим 200-300 милиона дози “, каза Шахин, който ръководи компанията със съпругата си д-р Йозлем Тюречи, германка от турски произход, като него.
 
„Нашата цел е да произведем между 1,3 и 1,5 милиарда дози до края на 2021 г. Pfizer ще произвежда 100 милиона дози месечно в САЩ, докато ние ще работим в Германия. Мисля, че ще постигнем целта си ”, каза той.
 
„Ще си сътрудничим със САЩ, ЕС, Япония, Великобритания и Китай за разпространението“, добави той.
 
На въпроса: „Ще получи ли целият свят ваксината?“ лекарят говори откровено, „ваксината трябва да бъде достъпна не само за богатите страни, но и за страните със слаба икономика. Работейки с други компании, мисля, че можем да изпратим ваксините на целия свят. "
 
Много ще е важно правилното съхранение, ето защо ваксините ще бъдат изпратени в специални кутии, които могат да поддържат -70 градуса студена температура, Шахин каза: „Ваксините могат да се съхраняват и в нормални хладилници до пет дни "
 
Роден в квартал Искендерун в южната турска област Хатай през 1965 г., Шахин се премества в Германия с родителите си, когато е само на четири години. Баща му е гастарбайтер, турски мигрант във фабрика на Форд в Кьолн.
 
Съпругата му д-р Тюречи, която е главен медицински директор на BioNTech, е родена в Германия и е дъщеря на турски лекар, мигрирал в страната от Истанбул.
 
Шахин се обучава за лекар, който учи в Кьолн и Хамбург, преди да насочи вниманието си към изследване на имунотерапията.
 
Днес 55-годишният Шахин и 53-годишната му съпруга са сред 100-те най-богати германци, като стойността на тяхната компания BioNTech скочи до 21 милиарда долара след пробива на ваксината. 
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Съм Санчо свободен

Съм Санчо свободен

12.11.2020 | 16:13

Свободата е правото да мислиш в демокрацията, и какво, а не върху какво, за промити. Ефективност значи, че тази ваксен предпазва от заразяване. А ресторантите гурме Мишлен в трансмисия ще бъдат само магазини за храна

Отговори
0 2
Плямп и ала ало

Плямп и ала ало

12.11.2020 | 15:53

С велосипед богати ходят да, не и в Мишлен, не и с Юбер илектрик. а каква профи кариера има, с престилки са и дестрибуторите, с контейнери с азот пестят от хладилните камиони. и къде се доказа 190 % ефективност, в ковид 2 или при теста с вятърните мелници

Отговори
1 8
КУКУ

КУКУ

12.11.2020 | 15:58

Ще чакаме от теб ваксината, видимо си много напред в материала.

Отговори
4 2
тото

тото

12.11.2020 | 15:35

Пича с велосипед ходи на работа!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?