Следвайте ни

Ето кои са десетте най-опасни заблуди за COVID-19

viber icon

Нямам висока температура, нямам кашлица – значи нямам и вируса.

Заразата обаче може да се изрази и в други симптоми като повръщане или загуба на вкус и обоняние. Симптомите, които най-често се срещат, са следните: Висока температура – при 87,9% от пациентите, суха кашлица – 67,7%, силна умора – 38,1%, засилено образуване на храчки – 33,4%, задъхване -18,6%, мускулни болки – 14,8%, възпаление на гърлото – 13,9%,  втрисане – 11,4%, гадене  - 5%, разстройство -3,7%. Източникът е Световната здравна организация.

Нямам никакви симптоми, значи нямам и вирус.
Повечето хора, които са заразени с вируса, проявяват първите симптоми едва пет дни по-късно,а някои – след десет дни. Внимание: през тези от пет до десет дни може да има силно  предаване на заразата. Децата не се разболяват толкова често, но могат да бъдат силен източник на вируси, съобщава  King's College и цитира две актуални изследвания. Според тях 30% от заразените нямат никакви симптоми.

Коронавирусът е просто един грип.
Това твърдение подценява заразата – предупреждават експертите от  King's College. И обясняват, че коронавирусът е много по-смъртоносен от един грип и то за всички възрасти, не само за старите хора. Продължителността на хоспитализиране е средно с десет дни по-голяма, отколкото при най-тежките грипни заболявания. Опасността от зараза при коронавируса е значително по-висока, а все още нямаме имунитет срещу него. Няма нито лекарство, нито ваксина.

Само болен от Covid19 може да ме зарази.
И това не е вярно – вирусът живее няколко дни върху различни повърхности. Върху пластмаса издържа девет дни, върху стомана /например пробори за хранене/ пет дни, а върху дърво - четири дни. И още една информация от King's College: Ако напръскаме с дезинфектант една повърхност, нужни са 30 секунди докато вирусите бъдат деактивирани /източник Journal of Hospital Infection/.

Аз съм млад и здрав – за мен няма риск.
Вярно,че рискът е по-малък, но и млади хора са сред жертвите на вируса. Според американско проучване, 20% от смъртните случаи са при пациенти между 20 и 64 години.

Маската ще ме предпази от заразата.
Учените от  King's College отправят много сериозно предупреждение: маската помага само срещу разпространение на вируса от заразени хора. За широката маса хора най-добрата защита е дистанцията. И друго е също така опасно – когато хората, които носят маска, постоянно пипат лицето си, за да я наместят по-добре.

Всички трябва да се заразят и тогава ще имаме имунитет.
Тази теория за груповия, „стадния“ имунитет, намира добър прием, защото хората страдат от безработица, от ограничени социални контакти и пр. Такъв подход обаче би довел до изключително много смъртни случаи.  Imperial College London е изчислил, че във Велиикобритания биха починали 250 000 души.

Само заразените трябва да бъдат изолирани.
Това не е възможно, защото ние не знаем кой е заразен и кой не е.От Ухан е известно, че неоткритите инфекции са виновни за 79% от документираните случаи. И след като няма сигурен тест за цялото население, физическото дистанциране е за всички нас най-доброто средство заразата да бъде по-малка..

Когато времето се стопли, всичко ще е наред.
Това се отнася за настинката, но все още никой не знае дали важи и за коронавируса.  King's College пише следното: „Някои зарази са абсолютно независими от климатичните условия“. А че коронавирусът ще загине от топлото едва ли е за вярване. В Маями имаше 12 775 болни и 369 смъртни случая – при средна температура от 29 градуса. Бразилия обяви 108 620 случая и 7367 починали при температура в Рио де Жанейро от 28 градуса.

10.След няколко седмици всичко ще отмине.

Учените от  King's College посочват, че за съжаление това няма да се случи, защото вирусът е разпространен по цялата планета. Единствената възможност да ограничаваме неговото разпространение, докато бъде създадена ваксина, си остава социалното дистанциране, масови тестове и изолиране на известните случаи. Ограниченията могат да бъдат намалени, когато числата започнат да спадат.

King's College представя сценарий за най-лошото развитие през идните 18 месеца. Според него може да се очаква отново значително нарастване на заразата през август, в края на ноември, както и през март и юли следващата година. Цитат: „За много хора коронакризата ще бъде най-голямата опасност в живота им“.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?