Следвайте ни

Ето как българинът се е заразил с индийския вариант на COVID-19

viber icon

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", гр. Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

МЗ възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ко ми каза за таз зараза

Ко ми каза за таз зараза

18.06.2021 | 02:44

И кой го писа ве ...овно та да го чета пък и да го разбирам Що липсва име на уж заразилия се Чифутска пропаганда Пък и онова Леко Без симтоми Пък се самоизолирал Пък после дал пробичка Ами кък даде пробичка като се е самоизолирал Сигур по някой пощенски гълъб или китайски прилеп от ирландия щото те са комший с ония от Бразилия дето ходят в Малайзия и на Ниагарския водопад да пръднат едни вируси и да се насерат в световната генна банка бърже и окончателно изключително и задължително с Делтапланер и самальот и един Джип леко и безсимтомно да изчезнат към Израел по търлъци и прашки щото там е много гот и фърст и гъзъ боли безсимтомно на сабахлянта и по икиндия в болницата ф Плевен и оттатък Плевен чак до Царево и Чирпан опасно и мирише много като за световно и малко европейско мъ не футбол а крикет в Ирландия и обратно безсимтомно взех хонорара и Ковид Чао и утре пак шъ лапа Пачи крак от Световната банка и Банкя щото така ми е кеф безразлично бесимтомно и проба шъ дам самоизолирано на ПКП в кофата и поцинкована Чао Бау и се пазете туй да четете Нищо няма да разберете Щото казах

Отговори
1 5
лай но

лай но

18.06.2021 | 07:41

мръсно си ти македонско

Отговори
1 0
Антиваксър

Антиваксър

17.06.2021 | 19:52

А дали след ваксиниране не се е зарази. Точно тази ваксина има УЖ мъртви вируси от маймуни. Даже и не крият.

Отговори
12 7
Cheti be

Cheti be

18.06.2021 | 02:06

To mu pishe che e kontaktuval sus zarazen ,a toi ne vqrva. Qvno cheteneto s razbirane ne ti e sila.

Отговори
3 2
до антиваксър

до антиваксър

18.06.2021 | 07:43

Антиваксър ти си убиец дано се заразиш и оукнеш

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?