1553

Ето го новият КОВИД терминатор! Идва към България

За нов подтип на варианта Омикрон алармират учените. Той вече носи името BA.2 и се разпространява в десетки страни по света, сред които Дания, Обединеното кралство, Индия и Швеция.

За първите 10 дни на януари е бил открит у над 400 заразени във Великобритания, съобщи "Нова телевизия". Няма съмнение, ще стане скоро властелин и у нас.

Най-голямо е разпространението на новия вариант в Дания, където досега са открити 79% от случаите. Информацията за него все още е недостатъчна, но бързото му разпространение предполага, че той може да бъде дори по-заразен от оригиналния Омикрон.

"Изглежда, че не е съществено различен по отношение на предаването. Ако погледнете тежестта на случаите и данните, които идват от Дания, те не са по-тежки", заяви д-р Антъни Фаучи, съветник на президента на САЩ.

По данни на здравното министерство на Дания там този подвариант обхваща 45% от всички случаи във втората седмица на януари. С 20% повече спрямо края на декември. По предварителни данни на датски учени BA.2 може да бъде два пъти по-заразен от Омикрон. Анализът засега обаче не показва разлика в риска от хоспитализация.

Здравните власти във Великобритания определиха BA.2 като "подвариант на "Омикрон" под наблюдение" заради вероятността от широко разпространение, съобщи bTV.

Световната здравна организация призова учените да изследват неговите характеристики, включително способността му да избягва имунитета на ваксинирани и преболедували.

"Някои учени наричат Омикрон естествената ваксина. Световната здравна организация очаква и възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вариант. В Дания възникна такъв подвариант на Омикрон, който веднага зарази цялото население до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават обществен имунитет", каза Пенка Петрова - директор на института по микробиология.

 Вчера и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров прогнозира, че вероятно до 2-3 месеца Омикрон ще отшуми и после може би през втората половина на годината или към ранна есен, ще се появи Омикрон 2, който ще е още по-заразен. "И след това ще влезем в една ендемия, каквато е например сезонният грип", заяви той.
 
Тази вечер и проф. Кантарджиев прогнозира , че новият омикрон ще е последният етап на еволюцията на ковид по пътя към превръщането му в обикновен, сезонен грип.

 
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
създаване на психози

създаване на психози

29.01.2022 | 08:48

Нали този Омикрон има около 40 мутации? какво повече? Защо плашите хората? Няма ли прокуратура за подобни статии?

Отговори
7 0
Има как

Има как

29.01.2022 | 00:00

В главите на простите и подкупни журнаГлисти.

Отговори
10 1
Няма как

Няма как

28.01.2022 | 23:54

Едновременно да се пръкне и в Индия и в Дания

Отговори
12 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?