Следвайте ни

Естония обяви: Пандемията е преодоляна

"Въведените ограничения бяха оправдани"

viber icon

Естония е преодоляла кризата, свързана с разпространението на новия коронавирус, смята социалният министър Танел Кийк, цитиран от ТАСС.

"Този път преодоляхме кризата с разпространението на дадения коронавирус. Епидемията може временно да се смята за приключила. Занимаваме се с вторични вълни, малки локални огнища на инфекцията. Ако погледнем индикаторите на Световната здравна организация (СЗО), то на територията на Естония в момента няма епидемично разпространение", заяви Кийк в интервю за естонската обществена телевизия ERR.

Въведените заради коронавируса ограничения бяха оправдани, подчерта социалният министър. "Сега чувам със задна дата, че виждате ли, броят на умрелите и заразените въобще не се е оказал толкова голям. "Но малцина оценяват колко големи щяха да бъдат, ако не бяхме въвели ограничения и бяхме оставили вирусът да се разпространява", добави министърът.

"В няколко европейски страни, които също въведоха строги ограничения, но го направиха по-късно от Естония или първоначално въведоха по-меки мерки, броят на смъртните случаи и заразените беше над десет пъти по-голям, отколкото при нас", подчерта Кийк.

Той посочи, че според някои оценки без строгите ограничения коронавирусът би причинил в Естония 20 пъти повече жертви.

Вчера естонското правителство състави график за отслабване на въведените ограничения, който предвижда от 1 юни да бъдат открити аквапарковете, спа центровете и развлекателните центрове в моловете (включващи кина, зали за боулинг, казина и зали за игри на децата), а от 1 юли - и кината.

От 10 май са разрешени религиозните ритуали, а от 11 май е разрешено да отворят врати моловете, музеите и галериите.

Премиерът Юри Ратас обаче посъветва жителите да продължават да спазват социална дистанция, да си мият ръцете и да носят медицински маски, а при наличие на симптоми да си стоят по домовете.

Общият брой на заразените в Естония достигна 1758, за последното денонощие бяха открити седем случая. Броят на жертвите е 62. Режимът на извънредно положение беше въведен на 13 март и изтича на 17 май, припомня БТА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?