49

ЕС точи секирата за зелените сертификати от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза.

Европейската комисия промени правилата в края на миналата година заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави, припомня БНТ. 

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще пътуват както и до сега - като използват другите форми на ковид сертификата - PCR тест или доказателство за възстановяване след ковид.

Новите правила бяха приети, защото имаше големи различия между държавите за срока на валидност на сертификатите за ваксинация. Сега той ще бъде един и същ за всичи държави, когато става въпрос за пътуване.

На практика това означава, че ако:

- сте ваксинирани преди повече от 9 месеца

- нямате поставена бустерна доза

- след 1 февруари пътувате в друга държава от ЕС

при проверка сертификатът ви за ваксинация ще бъде отчетен като изтекъл и ще трябва да предвидите валиден PCR тест.

Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.

Деветмесечният срок на валидност на сертификатите, издадени след първичната ваксинация ще даде сигурност при планирането на пътувания в рамките на ЕС, смятат от Еврокомисията. Освен това ще насърчи държавите и гражданите и да поставят бустерни дози.

Засега серификатите издадени, след поставянето на третата доза, няма да имат срок на валидност, защото все още няма научни доказателство колко дълго трае защитата след бустерна ваксинация.

Отделните страни ще могат, както и до сега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите, когато те се използват за вътрешни цели - като достъп до ресторанти, музеи или други публични места.

Но Брюксел призовава страните, когато въвеждат вътрешни правила, да се съобразяват с новата валидност на сертификата за ваксинация, за да се не се стига до хаос.

Продължаваме да следваме отблизо мерките, които държавите-членки предприемат и ги призоваваме към координирани действия. Ковид сертификатът е доказал, че функционира добре в целия ЕС използва се и е доказал, че действа в цяла Европа във всичките си форми - сертификат за ваксинация, за тест и за възстановяване след боледуване.

Когато имаме повече информация за новия вариант, ще координираме по-добре и мерките на страните по отношение на него, каза Кристиян Вигант, говорител на Европейската комисия.

Както и до сега, срокът на валидност на сертификатите след ваксинация няма да бъде отбелязван в документите.

Вместо това от 1 февруари ще бъдат адаптирани всички мобилни приложения, използвани за проверка на цифровите сертификати. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 9 месеца или 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл.

У нас хората с бустерна доза вече са почти 500 000, за тях няма да има промяна в правилата за пътуване в ЕС след 1 февруари.

Важно уточнение: Зеленият сертификат за ваксинация на територията на България е с неограничен срок.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Това е

Това е

17.01.2022 | 16:31

Настоящ фашизъм

Отговори
2 0
научи определението за фашизъм

научи определението за фашизъм

17.01.2022 | 16:43

прочети и за империализъм

Отговори
0 1
Бай Тошо

Бай Тошо

17.01.2022 | 15:34

На ви сега "свободно пътуване"! Трябва и редовно боцкане!

Отговори
2 1
нема дерт - ние и преди демокрацията си бехме тука

нема дерт - ние и преди демокрацията си бехме тука

17.01.2022 | 16:41

и сега какво ни пука - кой иска да ни ч.ука

Отговори
0 0
ГЮРО

ГЮРО

17.01.2022 | 14:36

Намериха дамар за печелене на лесни пари и сега ще ни тормозят до дупка. Няма само ваксини. Трябва и бустери, всеки 3 месеца, може и по-често. И отново ПеЦеРе тестове и карантини. Измамените камилчета усетиха ли как им влезе два ката? И още ще има.

Отговори
6 2
ти камила с рога виждал ли си?

ти камила с рога виждал ли си?

17.01.2022 | 16:42

питам само

Отговори
0 1
Батко

Батко

17.01.2022 | 14:12

Европейски фашизъм в действие!

Отговори
5 0
Изкукалия КУКУ

Изкукалия КУКУ

17.01.2022 | 13:44

Изкукъл чифут След като чифутино мръсен съм оцелял от чифутския ви куманизъм и от този проект чифутски ще оцелея Престрещали са ме такива чифутски комунистически мекерета като теб мечтаещи за ред куманистически на 50 километра преди граничната Българска бразда и са ме питали дали имам открит лист за посещение и движение в тази 50 километрова зона И пак им го натраквах Часове след това бях на граничната бразда Та на едни тъ пи чифути няма да им гонатракам сега Чифута е тъ .п като кръгово заслепен от лакомия И ще бъдете чифутската пасмина тракани и трепани Абе чифутче нагло Спомни си Сарафово Що от толкова голяма България един автобус със чифути бе взривен Щото ви обичат ли много Сутрин като одиш да кензаш провери си цукалото

Отговори
2 0
И за ко

И за ко

17.01.2022 | 12:17

И за ко бутахме оня дувар в Берлин Трябваше още повече да го надградим Така мислим За ко ревахме да паднат визите и заложихме срещу това енергетиката си Впрочем заложиха ни е една крива уста срещу топло място в Банка Защо ревем за Шенген когато той става далечен спомен

Отговори
7 0
КУКУ

КУКУ

17.01.2022 | 12:57

Бутнахме дувара, защото парите ни свършиха и държавата фалира както и всички останали соц. държави. Между другото ако България беше все още комунистическа държава, ваксинацията отдавна вече да беше приключила на 100%. Не знам дали го осъзнаваш това.

Отговори
2 6
КУКУ

КУКУ

17.01.2022 | 11:53

Както писах и преди 2022 ще годината на големия шътдаун за всички неваксинирани талибани. Извън България те вече са брутално малцинство и скоро всичко приключва. За България очаквам в някакъв момент да забранят на неваксинираните достъпа до един куп държави и инатлъкът ще е до тук. Накрая ще останат една шепа асоциали, които ще продължат напред в отшелничество по пещери и изоставени села из планините. Примерно бившия конлагер Гонда вода в Родопите ми се струва доста подходящо място за тях.

Отговори
4 10
Аха

Аха

17.01.2022 | 12:11

Пловдивския затвор за Куку ми се струва по вероятно.

Отговори
6 1
Жоро

Жоро

17.01.2022 | 11:34

Е, сега Бай Ганчо пак иненадан - това го заявиха в ЕС още ноември. Като искаш да си евро-ваксини, тестове и мангизи в картата и в джоба. Иначе духане на таратор и мрънкане по форуми. Абе защо в ЕС на никой не му пука за българите? Всички знаете.

Отговори
4 3
Демокрация

Демокрация

17.01.2022 | 11:10

хехеххе, баш си става фашиски съюз, без позволителното няма мърдане! Хеххехехехеххехехех, ако беше толкова страшен вируса до сега щяха да са изпопукали всимик кучета по улиците

Отговори
7 1
Нещо нормално

Нещо нормално

17.01.2022 | 10:41

За Еврейския Съюз на джендъри, бустъри, пееедали, откачалки и откровени фашисти.

Отговори
14 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?