Следвайте ни

ЕС с грандиозен иск за милиони срещу "AstraZeneca"

viber icon

ЕС иска 10 евро на ден за недоставена доза от „AstraZeneca“ от юли. Цифра, която може да достигне 200 милиона евро на ден, съобщава „Евронюз“.

Миналия месец ЕС обвини производителя на ваксини с мотива, че не е спазил доставките по договора за закупуване на ваксини и че е облагодетелствал Великобритания..

Европейската защита моли съдията да принуди фармацевтичната компания да достави бързо обещаните дози.

„Ще се преценява само спешността на мерките, поискани по отношение на самия договор, и централен елемент в този анализ ще бъде аргументът на комисията. Вместо да се налага да правим документи по същество и да чакаме години, докато направим този енциклопедичен анализ на целия договор, има просто средство за разрешение на този съдебен спор, който е просто ответната страна да предостави тези ваксини. И в този смисъл съдията също ще вземе предвид спешността ”, обяснява професорът по право в университета в Льовен, Герт ван Калстър.

„AstraZeneca“ се е съгласила да достави 300 милиона дози преди края на юни, но в крайна сметка ще достави една трета от общия брой. Освен това ЕС иска съдът да накаже „AstraZeneca“ с 10 милиона евро за всяко нарушение на договора.

Компанията твърди, че е спазила договора и е положила "най-добрите разумни усилия", за да осигури доставката. Компанията може също да твърди, че производствените проблеми, както и други договорни задължения, забавят процеса, според ван Калстър.

„Дали „AstraZeneca“ доставя тези ваксини или не, зависи от договорните ангажименти, които те имат и с други страни. Така че Европейската комисия и държавите-членки, тъй като не трябва да забравяме, че Комисията действа тук за държавите-членки, ще трябва да докажат, че тази възможност съществува и следователно, ще трябва да включат договори и договорни ангажименти, в които не е страна. И това е труден елемент в тази конкретна процедура, защото вероятно би принудило съдията да разгледа и съдържанието на другите договори. И е възможно съдията да няма достъп до тези договори”, смята Ван Калстър.

Очаква се решение в рамките на две до четири седмици, което по-късно може да бъде обжалвано.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?