1553
Следвайте ни

ЕС пропищя от руски бандити, продават сертификати за 300 долара

ЕС

viber icon

Европейският съюз призова руските власти да разследват случаите на предполагаема търговия с европейски COVID сертификати в рускоезични платформи, пише агенция РБК. От руското представителство в ЕС заявиха, че се отнасят много сериозно към информацията за възможни случаи на измама и припомниха, че законът забранява фалшифицирането на документи, включително на руски QR кодове и на европейски цифрови сертификати за ваксиниране срещу коронавирус.

Европейският съюз продължава да следи внимателно този въпрос и при необходимост ще бъдат предприети съответните мерки. Ако възникнат подозрения в измама, ЕС очаква страните, в които това се е случило, включително Русия, да разследват тези сигнали и да реагират, уточниха от дипломатическото представителство.

БГНЕС припомня, че водещата руска компания за киберсигурност и антивирусна защита „Лаборатория Каперски“ съобщи за предлагани даркнет Европейски електронни ваксинационни сертификати за COVID-19 на средна цена от 300 долара.

Лабораторията е проучила няколко “сенчести“ сайта и е открила оферти за продажба на електронни сертификати за ваксина срещу COVID-19 от европейски тип. „Документът в обявите се предлага средно за 300 долара", се казва в изявление на компанията.

В офертите се посочва, че се приема плащане и във всякаква криптовалута. Потребителите могат да изберат страната на ваксиниране и производителя на ваксината - AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson или Moderna. Твърди се, че сертификатът е издаван в една от страните от Източна Европа и може да бъде проверен с помощта на официални приложения като CovPass, CovidCheck, Corona-Warn. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

не знам кого лъжат - вероятно себе си - виж справка

не знам кого лъжат - вероятно себе си - виж справка

02.11.2021 | 23:24

На 2.11.2021г. в Русия болни от КРОМИД - 40 000, а умрели - 1180. Май и те гонят нашите 5% смъртност от вируса

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?