Следвайте ни

Епидемията заклещи пловдивчани в Хага! Телефоните на Външно мълчат

viber icon

Пловдивчани, които работят в Хага, Нидерландия, са в невидение дали ще могат да се приберат в България заради анулиране на десетки полети от различни авиокомпании. Те са част от българска група, с резервиран през януари полет за България за 28 март 2020 г. Другият проблем е, че техни близки в Пловдив са притеснени, тъй като до момента също нямат никаква яснота. Те са правели многократни опити да се свържат с нашето Министерство на външните работи за да получат информация, но никой не отговарял на посочените в сайта на ведомството денонощни телефони, затова притеснени родители алармираха за проблема в „Марица“. Опитът на репортера ни да се свърже по телефона с Външно, бе неуспешен.

На интернет страницата на Министерство на външните работи има специална платформа „Коронавирусът – какво да правим“ с няколко полезни рубрики. В тях всеки ден се актуализира информацията относно степента на риска от COVID – 19 в 90 страни по света, както и мерките и ограниченията на придвижване в Европа и по света. Репортерска проверка установи, че по последни данни към 15.00 ч. на 17.03.2020 г. , за Нидерландия няма въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане от страната. Въздушните, сухопътните и морските граници на Нидерландия са отворени към момента за повечето страни. Забрана има единствено за гражданските полети до Нидерландия от Китай. Такива се предвиждат от и до Нидерландия и Испания, от и до Нидерландия и Мароко. 

Относно алтернативните маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави), от Външно министерство се позовават на информация от медиите:  „Налице са известни забавяния при преминаването на нидерландско-немската сухопътна граница, доколкото от властите на Германия се извършва на избирателен принцип сканиране на температурата на някои от преминаващите пътници. Доколкото Германия поддържа граничен контрол с Люксембург, Дания, Швейцария и Франция с цел превенция на разпространението на COVID-19, и не се допуска преминаването на сухопътните граници на Германия за никой, който няма основателна причина да премине, би било затруднено евентуалното пътуване по суша от Нидерландия за България“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?