Следвайте ни

Епидемиолог: Заразените намаляват, епидемията с траен спад у нас

viber icon

Тенденцията в страната е към намаляване на заболелите от коронавирус. Това особено силно се наблюдава в последната седмица. В най-засегнатите области също се отчита спад на случаите.

Tака коментира ситуацията с коронавируса у нас д-р Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

"Общото разпространение на случаите достигна пик в началото на август и след това тръгна надолу. Трябва да се има предвид, че разпространението има разлики по възрастови групи. При по-възрастните хора нарастването в началото на месеца продължи малко по-дълго. Това се отрази на възрастовата картина на населението, но сега и там се вижда намаляване", допълни д-р Стоицова.

Тя прогнозира, че през есента рискът от заразяване продължава, особено когато се затворят пространствата и повече хора започнат да се събират на закрито. "В този смисъл всички мерки, свързани с дисциплина, хигиена, дистанция, носене на маски трябва да продължат", категорична е тя.

И посочи, че към момента няма изчерпателни данни за руската ваксина. "В Русия правят избора да пуснат ваксината на по-широк брой хора по-рано с оглед на тяхната преценка за риск. В Европейския съюз тази ваксина може да се използва само след като се провери", подчерта д-р Стоицова.

Сезонната ваксина срещу грип е силно препоръчителна, особено за рисковите групи, каза още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?