Следвайте ни

Епидемиолог от Лондон: Ще стане беля, ако отворите ресторантите на 1 март

viber icon

„Надявам се премиерът Бойко Борисов да коригира позицията си за отварянето на ресторантите на 1 март“. Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков, който е преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, в предаването „120 минути“ на bTV.

Коментарът му дойде броени часове след като премиерът заяви категорично, че каквото и да се случва ресторантите ще отворят на 1 март.

Опасенията на здравните експерти са, че в момента у нас започва третата вълна на епидемията от коронавируса, което поставя под въпрос всяко разхлабване на мерките.

„Премиерът е казал това за ресторантите, но също чувам, че моите колеги – здравният министър и доц. Кунчев, говорят по-различни неща. Те са доста повъздържани. Неговите думи ми звучат като на политик преди избори“, коментира още Марков.

По думите му ресторантите трябва да се отворят само ако се вземе предвид броя на случаите. „Имаме нарастване трета поредна седмица, нарастват и смъртните случаи“, припомни Марков.

Той коментира, че всички мерки трябва да се спазват, а ако се въвеждат нови – това да се прави рано. Специалистът определи темпът на ваксиниране у нас като недобър.

„В цяла Европа имаме ниска наличност на ваксини, това е донякъде поради факта, че ваксините са лицензирани скоро и фирмите трябва да ги произведат“, коментира Марков. По думите му причината у нас да има малко ваксини е, че когато са били договаряни количествата е имало голяма несигурност.

„Сега спечелиха страните, които през пролетта поеха риск и договориха големи количества от различните ваксини“, допълни Марков. Според него до лятото е възможно да бъдат покрити поне спешните нужди за ваксиниране.

Относно все още неясните препоръки дали хора, които са преболедували от коронавирус трябва да се ваксинират, Марков коментира, че само една доза от препаратите може да повиши естественият им имунитет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

ххх

ххх

15.02.2021 | 09:31

Ако слушаме епидемиолозите трябва за вечни времена хората да си стоят в къщи да пият чай и да си мерят температурата.Защото по всяко време някъде по света има някаква зараза или вирус.Тях не ги интересува икономиката и ,че хората трябва да се хранят все пак.

Отговори
6 3
Развеселените БУДАЛИ ще се юрнат по ...кръчмите (за по-пряко към Рая)

Развеселените БУДАЛИ ще се юрнат по ...кръчмите (за по-пряко към Рая)

15.02.2021 | 00:07

Специалистите каквото и да настояват, ПАРИТЕ ЗАПОВ'ЯДВАТ. Самоуб'ийците щели да се юрнат развеселени към кръчми, концерти, спортове - ами тъяхна си работа = Слобо'дна Балгария! ПАРИ ДА МИ ДАВАШ - НЕ СТЪПВАМ. Че и поскъпнаха цените за семейството - вече не можело само с по-евтин найлонов чувал, ами и ТЕНЕК'ИЕН ХАС'ТАР СЕ ИЗИСКВА . . . Май'ни, по две маски една върху друга вече не е достатъчно, особено ако не прилягат плътно около носа!

Отговори
5 4
ГРАО -статистиката единствено достоВЕРНА!

ГРАО -статистиката единствено достоВЕРНА!

15.02.2021 | 00:36

Не че не му вЕрваме на другаря БоБоТРИ (Четири?), ама защо пазят като ДЪРЖА'ВНА ТАЙ'НА СВЕДЕНИЕТО ОТ ГРАО Гражд. Регис'тър за Раждае'мост/Смъ. по седмици за 2020 БЕЗ ДИАГ'НОЗИ, детайли, шикал'кавене и оправдания? Общи цифри, ТОТАЛ, пък аз ша са сещам? Вместо болничните, държавните цифри, сякаш "излекуваните" (=изписаните=) не МРАТ ПО КЪЩЯТА?

Отговори
6 1
Malък УМ

Malък УМ

14.02.2021 | 22:17

Малък ум=малоум...к

Отговори
4 2
Димитър Чуровски

Димитър Чуровски

14.02.2021 | 21:59

Няма как две трети от населението да се превърне в щастливи кокошки, живеещи с базов доход докато снасят яйца, след което да им се клъцват главите, защото са в тежест на екологията. Този опит вече не е просто некомпетентност, която за няколко десетилетия генерира една дузина глобални проблеми, няколко, от които са в процес да се превърнат в екзистенциални. Това е преход от некомпетентност към неадекватност към обективната реалност. Обикновените хора определят тази неадекватност на глобалният управляващият елит като „тиха лудост”, а медицината е раздвоена по отношение на диагнозата. Някои смятат, че се касае за добре познатата от другите два модела социопатия, но в много по-изродена форма, други смятат, че това е „маниакална форма на шизофрения в особено тежка и не подлежаща на лечение форма. А може да става въпрос и до социопати страдащи от шизофрения и съчетаващи симптомите и на двете състояния. Е, разбира се има и наивни кокошки, които вярват, че с базовият доход дори да загубят свободата си и своята индивидуалност ще станат щастливи.

Отговори
6 3
Димитър Чуровски

Димитър Чуровски

14.02.2021 | 21:55

Част от хората днес живеят с надежда за един по-справедлив свят за всички. Другата част, която вижда бутилката празна до половината, ще каже, „глупости, богатите по-скоро ще умрат, но няма да се откажат от властта и парите си”. Абсолютно съм съгласен с тази теза. Песимистите също са прави, към момента това дори изглежда и по-вероятно да се случи, но нали надеждата умира последна? Защо да се лишаваме от тази божествена искрица в нашето политическо средновековие. В реалната и апокалиптична възможност човечеството да се самоунищожи се състои и нашата трагедия. Днес ние просто живеем раздвоени между надеждата за оцеляване на човечеството и трагедията от възможността то да бъде унищожено от безумието на управляващият елит. Цивилизационната промяна неизбежно ще се случи, защото невидимата ръка на еволюцията не се интересува от волята на имащите пари и власт. Тя ще помете Новият световен ред, така както отнесе в небитието Световната революция на болшевиките и Хилядолетният Райх на нацистите. А дотогава колкото и да не ни се иска ще бъдем управлявани от мутри, калинки и всеки, който е готов да плюе на сурата си за жълти стотинки, единственото, което можем да направим на този етап е да гласуваме за по-малкото зло.

Отговори
12 1
20 00

20 00

15.02.2021 | 07:07

Браво за горните думи!Значи все пак има и други,които мислят като мен.

Отговори
0 0
марицата с помияри, балъци да има да верват

марицата с помияри, балъци да има да верват

14.02.2021 | 20:52

на майкавипотката ше стане платена гербволъжлива

Отговори
5 9
Мутра

Мутра

14.02.2021 | 20:35

Мутрагеньо започна да разбира и от вируси. Жална ни майка, не ми се мисли какво ни чака.

Отговори
11 9
писна ни!

писна ни!

14.02.2021 | 20:15

Това е идеята на управляващия мутраген. Готов е да убие още българи, само и единствено в името на оставането му на власт! Знае какво го чака, когато загуби. На всички ни дойде до гуша от простотията, простащината, алчността и особено от кражбите му. Готов е да загроби и народа и държавата, за да отърве кожата. А продажните докторя и най-паче тунингования му министър му слугуват в името на пачките, които лапат, пуделите.

Отговори
14 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай