2374
Следвайте ни

Ендокринолог: Ваксината трябва да е почти задължителна за някои професии

viber icon

За определени групи професии би трябвало ваксинацията да е почти задължителна. А третата доза е препоръчителна за хора над 65 г., при хора, при които ковид би протекъл по-тежко, и за рискови професии, които често се срещат с вируса.

Това заяви в "Тази сутрин" по бТВ ендокринологът от Александровска болница проф. Михаил Боянов.

Самият той вече си е поставил трета доза.

"Аз вярвам в това, което работя – вярвам в медицината -  сподели проф. Боянов. - Хората, което не искат да се ваксинират, се боят от нещо, което медиците биха скрили от тях. Има и психологически момент – ако се срещнеш с ковид, друг е виновен. Ако си сложиш ваксина, си виновен самият ти. И човек предпочита да не поема риск, а да се остави на съдбата, което всъщност носи още по-голям риск".

"Аз преболедувах и след като си поставих двете дози, изследванията на американците показаха, че след шестия месец няма сигурна протекция. Така на осмия месец реших да си поставя трета доза - разказа медикът. - Две неща ме движеха – вирусът отново се развилня и единственото, което медицината може да направи, е ваксината. Четири-пет пъти намалява рискът от разболяване, попадане в болница и смърт при наличие на имунизация".

Никъде по света не се препоръчва изследване на антителата предварително.

Ендокринологът увери, че автоимунните заболявания не са противопоказание.  Но отбеляза и, че има заболявания, при които не е много ясно какво ще направи ваксината – например хематологично, при което се размножават неправилно бели кръвни клетки. Ваксината може временно да даде тласък на това. Иначе обаче ковид може да доведе до смърт при тези пациенти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Питане

Питане

05.11.2021 | 08:36

Професоре, моите уважения! Ако си преболедувал китайския грип, и имаш достатъчно антитела, защо трябва да се ваксинираш? Благодаря предварително за отговора! И аз също вярвам в медицината!

Отговори
6 4
До питане

До питане

05.11.2021 | 09:12

Ако прочетеш внимателно казаното ще разбереш.

Отговори
4 5
Защото

Защото

05.11.2021 | 09:20

Защото броя антитела не означава нищо. Дори антиваксъра Чорбанов го призна. А, официалните препоръки са преболедувалите да се ваксинират.

Отговори
3 4
Причината

Причината

05.11.2021 | 09:27

Защото целта е да те боцнат. Имунната система в пъти по-добра от тия бъркочи, които ще си ги бодеш на 6 месеца.

Отговори
5 4
Грешка

Грешка

05.11.2021 | 09:34

Риска да си тестваш имунната система с вируса не си заслужава особено като видим над 4% смъртност в бг.

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?