2374
Следвайте ни

ЕМА препоръчва смесване на ваксините за COVID-19

viber icon

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчаха прилагането на различни ваксини срещу Covid-19 върху едно лице, като казаха, че "комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК (mRNA) ваксини произвежда добри нива на антитела", предава БНР.

В своите технически препоръки и съвети EMA и ECDC отбелязват, че "представените данни подкрепят използването на смесени схеми векторна/иРНК ваксини. Въз основа на доказателствата, наблюдавани до момента и на съществуващите клинични познания, предоставянето като втора доза на иРНК ваксина на предишни реципиенти на единична доза векторни ваксини е стратегия за ваксинация, която е полезна от имунологична гледна точка с положително въздействие върху постигнатото ниво на защита от инфекция и заболяване".

В съответствие с мерките, които вече са взети от много държави членки, все по-голям брой клинични проучвания, подкрепени от реални доказателства, сега се разглежда възможността за използване на две различни ваксини срещу Covid-19, или за първата, и за втората доза от първичната (начален) курс, който е известен като хетероложна първична ваксинация, или използване на трета доза от различна ваксина срещу Covid-19 като бустер 3 до 6 месеца след първичния ваксинационен курс (хетероложно усилване).

Доказателства от проучвания за хетероложна ваксинация предполагат, че комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК ваксини произвежда добри нива на антитела срещу вируса Covid-19 (SARS-CoV-2) и по-висок Т-клетъчен отговор, отколкото при използването на същата ваксина (хомоложна ваксинация) независимо дали в първичен или бустер режим. Хетероложните схеми като цяло се понасят добре, посочват двете европейски агенции.

Използването на вирусна векторна ваксина като втора доза в схемите за първична ваксинация или използването на две различни иРНК ваксини е по-малко добре проучено, допълват те.

Понастоящем в Европейския съюз са одобрени четири ваксини срещу Covid-19 - двудозовите ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna, които са иРНК, двудозовата векторна ваксина AstraZeneca, както и еднодозовата векторна ваксина, разработена от Johnson & Johnson.

EMA и ECDC продължават да призовават всички граждани на ЕС да бъдат напълно ваксинирани и да се придържат към последните препоръки за бустер ваксинация.
Може да харесате и...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Препоръчвам...

Препоръчвам...

08.12.2021 | 11:33

Аз не препоръчвам, аз даже настоявам, да си го натикате някъде по изодзад!Даже и много принципните и лаещи фенове на иглата,вече замлъкнаха и спряха да цвърчат, защото най-накрая взеха да осъзнават,че не са нищо повече от опитни мишлета.

Отговори
2 0
Abokata

Abokata

08.12.2021 | 08:30

Ваксинарите айде по живо по здраво на абонамента, всяка година игла или две у дупарята. В началото малко боли, ама се свиква.

Отговори
3 0
ЛЕЛЕ

ЛЕЛЕ

08.12.2021 | 01:49

Не ме изпреварвай,аз вече съм заголил моята дупа.ра.

Отговори
3 0
КУКУ

КУКУ

07.12.2021 | 23:47

Аз аз аз аз, нека аз първи да съм, ще наголя дупарята

Отговори
6 0
Късно, късно

Късно, късно

08.12.2021 | 16:22

Заради теб сумати народ получи инфаркти и инсулти

Отговори
0 0
Ваксиниран

Ваксиниран

07.12.2021 | 22:52

Тия майче наистина ни взеха за шарани.

Отговори
9 2
bam

bam

07.12.2021 | 22:48

ей, не се спряха. Само и само да сте зависими.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?