71
Следвайте ни

Ексздравен министър поиска задължителна ваксинация! Вижте от кога

viber icon

"Това правителство щеше да влезе в историята, ако беше направило ваксинацията задължителна в България", заяви д-р Мирослав Ненков, бивш служебен министър на здравеопазването (през 2014 г.) пред bTV. По думите му следващият министър на здравеопазването трябва да направи имунизацията срещу COVID-19 задължителна.

Д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасността на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, смята, че мерките, които се прилагат в България срещу COVID-19, се изпълняват много проформа.

"Истинска проверка на тези мерки не се извършва, така че можем да кажем, че сме трудно съпоставими с другите държави. В Австрия при значително по-малък брой починали, взеха решение за задължителна ваксинация", отбеляза той.

По думите на д-р Аспарух Илиев имаме няколко проблема - първият е, че има COVID, а вторият, че българинът е с много лошо здраве. "Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма - хипертония, затлъстяване, нашият стил на живот е много лош и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността", обясни лекарят.

"Ако си представим една ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са по-добре или ще мобилизира полицейски сили, които да контролират движението", коментира д-р Мирослав Ненков.

Според д-р Аспарух Илиев, ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас. "В рамките на ЕС ние сме единствената държава, която с такива висока смъртност не се взимат никакви мерки, а това противоречи на европейските ценности. В другите държави щеше да има оставка на правителството и избори", посочи той.

По думите на д-р Ненков няма нищо лошо в това вътрешният и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките.

"За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие", смята той. Според д-р Ненков първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

"На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса, на второ място трябва да се прилагат строго мерките и на трето - да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират", отбеляза и д-р Аспарух Илиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Калуди

Калуди

21.11.2021 | 11:40

Започват да се прокрадват и тук такива мнения. Както вече един път писах - засега са само единици, но както е тръгнало из Европа така ще стане и тук. Най-вероятно пак ще сме последни, но няма да се размине и тук задължителната ваксинация. За добро или за лошо такъв е пътя поет от целия свят и не мисля, че ние ще сме единствените различни. По-бавни да, но не и различни.

Отговори
1 0
Биби

Биби

21.11.2021 | 04:23

Нанков, ти се взе много насериозно, това не е вече ГЕРБ. Внимавай кого пращаш на пазара да продава краставици! Не звучи ли по-добре - да си отиде в кабинета да си гледа пациентите. Не е добре да се заканва доктор към доктор по този начин. Да не отидеш ти на пазара.

Отговори
3 1
Истинка

Истинка

20.11.2021 | 21:43

Парите какво ли не правят с хората...

Отговори
4 1
Доктор

Доктор

20.11.2021 | 20:05

На тоя само вицовите му са ОК

Отговори
7 0
Казах

Казах

20.11.2021 | 17:01

Я искам говедото да биде разчекнато от два коня

Отговори
10 1
Мутата

Мутата

20.11.2021 | 16:23

А к*у*р в г*ъ*з*ъ*т не искали говедото

Отговори
15 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?