Следвайте ни

"Галъп": Рекордно доверие към правителството и щаба за мерките срещу covid-19

viber icon

Българите продължават да се доверяват на правителството и Националния щаб за борба с коронавируса. Това показва последното проуване на "Галъп".

За изтеклата седмица по главните параметри на масовото съзнание в България във връзка с коронавируса няма съществена динамика. Изводът е от втората вълна на сондаж по отношение на коронавируса и предприетите мерки, проведен сред 850 души на 30 и 31 март. Първата вълна беше преди седмица, пише в проучването, цитирано от ПИК.

На първо място 2/3 от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега са 20%) и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%). Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са „вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.

Действията на правителството отново се оценяват високо – както и миналата седмица. В този контекст националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите.

По главния индикатор на проучването: дали хората пребивават в:

(1) панически страх – 24%, 

(2) тревога – 60% или  

(3) реагират спокойно – 13%, 

а останалите се затрудняват да отговорят,

няма значима промяна. 

Обезпокояващи обаче са числата, описващи икономическото съзнание на населението: повече от 1/3 декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят.

Цели 6% от работещите (удвояване за две седмици) заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено. 

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими. 

Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Ванката

02.04.2020 | 07:35

Пословичен е Българския тарикатлък. Ако може нещо да се измуфти. Старите са казали, ,,бели пари за черни дни". Да не говорим че всеки намира начин , за странични доходи.А приказките за раздаването на пари в другите държави ,в голяма степен са преувеличени. Дисциплината по градовете трябва да се затегне. Опозицията, лилавочервените, заедно с Резидена съботират мерките за сигурност. Полицията и прокуратурата не трябва да правят компромиси, това са си провокации срещу държавата.

Отговори
1 2

Док

02.04.2020 | 06:38

Угодна политика на редакцията. Не в полза българска. Сещам се за оная серия на " Ну, погоди". За павилиона с кривите огледала в цирка. Където Вълчо, хвана Носорога за оръжието му-рог, вместо ушите на заека. И знаем какво последва.

Отговори
0 2

Жанбо

01.04.2020 | 17:50

Тези срама нямат.

Отговори
2 3

Жанбо

01.04.2020 | 17:49

Пълен цирк???!!!

Отговори
2 3

Иван

01.04.2020 | 17:17

Затворете всичко за 3 сед и да приключи. Фрзьорски салони работят това работи онова работи и сама искат да удължават сега пише пък и до 13 май кой ще ми плаща заеми лизинга кредити храна ток вода и да изброявам ли още ??? Аз не работя в момента и много хора са като мен но никой не го интересува Ае

Отговори
4 4

Глад масова психоза

01.04.2020 | 16:22

Ще си умрете в домовете и някой ще се обесят защото няма да има как да си платят заемите хората

Отговори
3 5

Ради

01.04.2020 | 15:47

Похвала за правителството и щаба, до сега.Много навреме се взеха мерки у нас.1 април ли е 31 март ли е лайте си колкото искате,но пред фактите и Боговете мълчат.Стига с тая злоба.Радвайте се ,че има само 8 починали и то са имали тежки заболявания други.Голям професионализъм в лицето на щаба и невероятна организация.Поклон!

Отговори
9 6

О, неразумний......

01.04.2020 | 15:39

Нписах коментар и в мига който го изпращам редакцията ви го изхвърля за нецензурна дума... Няма грам нецензурна дума в текста, нито в темата има сянка от стимул да се провокира нецензурност, нито ми е стил..... тоест Не примате другомислие освен в посоките които поддържат и изповядват публикуваните коментари.

Отговори
2 2

Слава

01.04.2020 | 15:37

Стегнете дисциплината, генерале! Българинът не разбира от препоръчителни мерки! Страшно е около нас, в Европа. Да го предотвратим, докато не е късно! Също и за службите извън църквите. То си е жива зараза направо!Апелирам към разумност от всички! И от БПЦ най-вече!

Отговори
9 3

Шок

01.04.2020 | 14:37

Все пак е 1 април - ден на лъжата! Това обяснява 'резултатите от ''проучването'' на ГАЛЪП. ГАЛЪП безсрамно послъгват, но успешно! И това обяснява всичко!

Отговори
18 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?