Следвайте ни

Експерти обясниха какво усеща заразеният с коронавирус през първите 7 дни

viber icon

Авторите на официалния канал Telegram на сайта StopCoronavirus.Rf посочиха първите симптоми на инфекция COVID-19.

Така според специалистите през първите три дни заразеният има треска и втрисане. След това в продължение на няколко дни ситуацията може да се подобри, но скоро пациентът отново ще се почувства зле.

В повечето случаи, в допълнение към повишаване на телесната температура и усещането за слабост, човек започва да страда от силно главоболие и болки в ставите, кашлица и задух. Получавайки задух, пациентът показва и първите признаци на кислороден глад.

„Крайните признаци, сочещи COVID-19, са задух, болка в гърдите, синкави устни или лице. Пациентите с отслабена имунна система могат да имат диария и гадене, но намаление на апетита не се наблюдава “, посочва каналът Telegram.

Според специалистите често тези първи признаци са подобни на симптомите на обикновения грип или ТОРС. Те обаче не бива да бъдат игнорирани.

На четвъртия и петия ден от заболяването температурата се връща към нормалната, но възпаленото гърло се засилва и заразеният човек не може да яде или дори да пие вода без да усеща дискомфорт. Наред с това се наблюдават и други симптоми: болка по време на всяко движение, слабост в тялото заедно с болки в ставите и суха кашлица.

На шестия ден пациентът започва да изпитва постоянно усещане за пронизващи болки, интензитетът на повръщане и диария се увеличава, болката в ставите се предава на пръстите.

На седмия ден телесната температура рязко се повишава над 38 градуса. В този момент заразеният с коронавирус вече диша трудно, усеща силни болки в гърдите, тежки ставни болки и главоболие. Сухата кашлица се превръща в кашлица с хрипове.

„Ако имате симптоми като температура, кашлица или задух, незабавно потърсете медицинска помощ “, призовават авторите на канала на Telegram.

Вероника Фетова

Вероника Фетова

Редактор - marica.bg

Вероника Фетфова е завършила „Масови комуникации - Журналистика” в Нов Български Университет - София. От май 2019 г. е част от екипа на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?