2374
Следвайте ни

Експерти и медици: Няма нужда от паника, ваксините ще действат срещу Omicron

viber icon

"Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта "Омикрон" е много малка. Може да действат по-слабо", прогнозира по бТВ проф. Тодор Кантарджиев по повод настъпващата паника в света покрай новия вариант на коронавруса от Южна Африка. Все пак той призова да не се плашат хората.

По думите му ЕК е подписала договор с "Пфайзер", че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина. 

"Омикрон" беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ - дали го хващат настоящите тестове; трето - дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто - да не причинява по-тежко заболяване", каза Кантарджиев.

"Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно - да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора", смята професорът.

Кантарджиев споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус.

"Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време", обясни той.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация.

 
"По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги", каза Кантарджиев.

С приближаването на "Омикрон" към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система - да си поставят и бустерна доза.

Според епидемиолога от Лондон д-р Петър Марков всичко, което знаем до момента за новия вариант на коронавируса, са само предположения. Освен това той прогнозира точно обратното на всеобщото мнение до момента - че новият вариант ще бъде по-малко заразен.

"Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни", коментира той по Нова телевизия.

Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон, каза още д-р Марков.

Според медика обаче вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен.

"Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него", допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

"Ако не регистрираме новия вариант на COVID-19 у нас до Никулден, няма да имаме проблеми до Нова година", пък е прогнозата на математика проф. Николай Витанов.

"Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме евентуално догодина", каза проф. Николай Витанов в студиото на Нова телевизия. "Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия", обясни той.

По думите му, ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19.

"Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, увеличението на случаите няма да е по три, защото ваксинацията върви, така че ще е по-малко", добави той.

 Математикът прогнозира, че починалите с COVID-19 до края на годината ще са общо 30 000, пише dir.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

ДО ТАНЯ - ТИ КАТО МУ ПРЕДЛАГАШ - ЗЕМИ МУ ДАЙ НА ЛЕЛЕ

ДО ТАНЯ - ТИ КАТО МУ ПРЕДЛАГАШ - ЗЕМИ МУ ДАЙ НА ЛЕЛЕ

29.11.2021 | 22:10

МАКАР ЧЕ ТОЙ ИЛИ ТЯ МОЖЕ ДА ПИШЕ МЕЖДУ ДВА ТЕКА

Отговори
1 0
До ЛЕЛЕТО

До ЛЕЛЕТО

29.11.2021 | 17:25

Добре,че те има за да има с кой да се ебавам.Обичам те.

Отговори
1 2
трололо

трололо

29.11.2021 | 20:05

Леле, КУКУ, дългите изречения е един тъ-пак!

Отговори
0 0
КАТО ОБИЧАШ ЛЕЛЕ - ЗЕМИ МУ СЕ НАДУПИ

КАТО ОБИЧАШ ЛЕЛЕ - ЗЕМИ МУ СЕ НАДУПИ

29.11.2021 | 22:08

ХА ТАКА

Отговори
0 0
ЛЕЛЕ

ЛЕЛЕ

29.11.2021 | 17:18

Признавам си,прост съм като галош.

Отговори
2 1
Таня до Леле

Таня до Леле

29.11.2021 | 17:15

Вместо да хванеш някое гадже и да си чукаш,ти некадърнико денонощно пишеш коментари и четеш линкове.Комплексар.

Отговори
2 2
Васил до ЛЕЛЕ

Васил до ЛЕЛЕ

29.11.2021 | 17:10

Защо не отговаряш на колегата за отпуската.Нехранимайко вместо да пишеш разни коментари,отивай на работа,недей да чакаш майка ти и баща ти да те хранят на готово.Некадърник.

Отговори
2 2
Леле

Леле

29.11.2021 | 17:22

Откъде на къде ш му дължа обяснение на него или на теб. Сипи си и лягай.

Отговори
1 1
ти откъде знаеш кой какво работи - да не си от службите - специални

ти откъде знаеш кой какво работи - да не си от службите - специални

29.11.2021 | 16:54

чен.ге ли си?

Отговори
1 1
До ЛЕЛЕ

До ЛЕЛЕ

29.11.2021 | 15:17

Абе лентяй,на тебе отпуската не ти ли свърши,та продължаваш да ръсиш твойте простотии.С твойта уста майче където и да почнеш работа още на вторият ден си аут.Затова сигурно си във вечна отпуска.Безделник.

Отговори
2 3
Леле

Леле

29.11.2021 | 15:29

Кви простотии бе чичак ? Като ти искам източника на информация ш го даваш, за да докажеш твърдението си иначе всеки ш си пише измишльотините. Ясно ли е, палячо ?

Отговори
2 1
ти откъде знаеш кой какво работи - да не си от службите - специални

ти откъде знаеш кой какво работи - да не си от службите - специални

29.11.2021 | 16:54

САМО ПИТАМ

Отговори
0 1
Бай Тошо

Бай Тошо

29.11.2021 | 14:23

КУКУ, ако си сложиш снимката и ти при тия двамката, каква картинка ще бъдете - "елита" на България!

Отговори
3 1
Експерти

Експерти

29.11.2021 | 13:04

В България: експерти на галактическо ниво! Още преди света знаят какво е и какво не е. Това е, защото имам верига от високотехнологични лаборатории, неограничен ресурс за научни изследвания и каймака на научното световно общество. Аз им вярвам...

Отговори
4 3
Корадов

Корадов

29.11.2021 | 11:36

Ех наборе на стари години се видя в пари даже свадба тежка дигаш на сина ти

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?