2374

Експерт съветва: Прегледайте се, COVID крие риск от диабет

Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет. При около 14% от пациенти, хоспитализирани с COVID-19, включително и при хора без рискови фактори за заболяването, се наблюдава поява на новооткрит диабет. Това посочва проф. д-р Цветалина Танкова, дмн - началник на Клиниката по диабетология в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", в интервю за кампанията "+мен" за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, цитиран от Dir.bg.

"При всички пациенти, които са хоспитализирани с COVID-19, трябва да се изследва нивото на плазмена глюкоза, съветва проф. Танкова. - Повишената кръвна захар, независимо от това дали се дължи на известен захарен диабет, на новооткрит захарен диабет или на остро възникнала хипергликемия, трябва да се проследява и контролира адекватно, тъй като именно тя е свързана с неблагоприятна прогноза при COVID-19".

Около 500 хил. са хората с поставена диагноза захарен диабет у нас.

"В клиничната практика често срещаме хора с установен за първи път захарен диабет по време на боледуване от COVID-19", посочва проф. Танкова.

Хората със захарен диабет са по-склонни към дълъг COVID-19, тъй като връзката между двете заболявания е двупосочна, казва още началникът на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев".

По думите ѝ най-често се съобщава за затруднения в дишането, задух, кашлица, лесна уморяемост, мускулна слабост, проблеми с паметта и концентрацията, промяна в настроението и т.н. Могат да се наблюдават и мултиорганни увреждания - на сърцето, бъбреците, мозъка, белите дробове, кожата.

Проф. Танкова е категорична, че ваксинацията срещу COVID-19 предпазва хората със захарен диабет от тежкото протичане и усложненията, свързани с коронавирусната инфекция.

"За съжаление се появиха много фалшиви новини за ваксините срещу COVID-19, които доведоха до отказ на хората да се ваксинират. До тях достига разнопосочна информация и те се безпокоят дали могат да се ваксинират, тъй като имат придружаващи заболявания, а именно тези заболявания, както и захарният диабет, са с приоритет за поставяне на ваксина, тъй като протичането на инфекцията е по-тежко в тези случаи", завърши проф. Танкова.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Думанов

Думанов

30.04.2022 | 22:10

След две години ежедневен страх и стрес от сутрин до вечер за чували с трупове и яко измиране трябва да се радваме ако се разминем само с диабет

Отговори
0 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?