46
Следвайте ни

Експерт разкри какво значи късият инкубационен период на Омикрон

viber icon

Твърде наивно е да се каже, че "Омикрон" ще бъде краят на глобалната пандемия, посочи в предаването „120 минути“ проф. Георги Попов - специалист по инфекциозни болести и ръководител на COVID звеното на "Софиямед".

"След празниците очаквахме бум на заболяването, което засега върви плавно. Имайки предвид, че вариантът „Омикрон“ има къс инкубационен период от един до три дни и фактът, че удвояването на болните става за един и половина – два дни, се очакваше доста по-значителен брой болни", посочи проф. Попов.

По думите му навлизаме в петата вълна на коронавируса, без да сме завършили четвъртата.

По-късият инкубационен период е предпоставка за повече заболели, посочи той.

"Обикновено човек е най-заразен към края на инкубационния период, когато вирусът се размножава най-активно в носоглътката и има възможност да го предаде на други хора", обясни специалистът.

По думите му проучвания сочат, че вариантът "Омикрон" протича по –леко от другите, но това трябва да се интерпретира в условията на българската действителност, където имаме малък процент на ваксинираните хора и застаряващо население.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

до червената чалгарска бабка

до червената чалгарска бабка

09.01.2022 | 23:21

ЧАЛГАРИТЕ - на кого освен на себе си вярват - като ТОМА НЕВЕРНИ. Но това е нормално - лъгаха Ви червените , че Чернобил е безопасен, че няма Ковид, че маските са безполезни, че ПАРТИЯТА мисли за ЧОВЕКА и после разбрахме за кой човек, лъгаха за гнилия капитализъм , а сега децата им не са в РУСИЯ , а са в САЩ и западна Европа, купуват си НЕ руски автомобили, руски роботи, руски индустриални машини и технологии, а си купуват ЯПОНСКИ и ГЕРМАНСКИ. Ти каква кола и техника ползваш - руска ли? А и ако не си чел от СЛАВИ ПАНАЙОТОВ - чети и за ядрената авария в КИШИМ, преди 60г., която са я признали едва наскоро - продължавай да четеш червено инфо и да му вярвяш - червена бабичко

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?