Следвайте ни

Експеримент на японски учени показва как ни пазят маските ВИДЕО

viber icon

Експеримент на японски изследователи показва дали и колко предпазват маските от коронавирус.

Според експеримента на учени от Токийския университет маските могат да предложат защита от частици на COVID-19, пренасяни по въздуха, но дори професионалните защитни покрития не премахват изцяло риска от заразяване.

Експериментът: в обезопасена камера са поставени глави на манекени, обърнати една към друга на разстояние 50 см.

Едната глава с помощта на пулверизатор симулира кашляне, изхвърляйки действителни коронавирусни частици във въздуха. Другата пък имитира дишане, като на нея е поставена и камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Резултатите показват, че обикновена памучна маска намалява поглъщането на вируси с до 40% в сравнение с липсата на маска. Маските, използвани от медици (N95), пък блокират до 90% от вирусните частици.

Оказва се обаче, че дори професионалната маска да е прикрепена към лицето с лепенка някои вирусни частици могат да преминат.

Прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират повече от 50% от вирусното предаване.

Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото с 80%, но също не премахва напълно заплахата от инфекция.

"Наблюдава се синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски", отбелязват изследователите, цитирани от Ройтерс.

Друг екип японски учени пък е направил симулации на суперкомпютър, които показват, че влажността има значителен ефект върху разпространението на вирусните частици.

Има няколко причини, поради които маските само създават грешното чувство за безопасност
Здравните експерти по света са постигнали консенсус, че коронавирусът може да се разпространява по въздух. Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ (CDC) промениха насоките си този месец, като според тях патогенът може да се задържи във въздуха с часове.

Директорът на CDC Робърт Редфийлд обяви преди ден, че са променили указанието, че двама души трябва да са били в контакт най-малко 15 минути, за да се предаде коронавирусът. Сега се посочва, че са нужни 15 минути за 24 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?