Следвайте ни

Ексхумират тялото на абитуриента, починал от COVID-19

viber icon

Тялото на починалия от COVID-19 абитуриент във Велико Търново се ексхумира за нуждите на разследването. Експертизата на трупа на 19-годишния Христо Денев е по разпореждане на Националната следствена служба, информира Труд.

Процедурата в гробищния парк в старата столица е започнала в 10 часа. Великотъронвската полиция оказва съдействие, отцепвайки и охранявайки района.

Преди седмица Софийска градска прокуратура бе определена да осъществява ръководството и надзора по случая със смъртта на абитуриента от Велико Търново, лекуван от коронавирусна инфекция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Младежът е бил хоспитализиран на 12 юли с положителен PCR тест за коронавирус. Девет дни по-късно състоянието му се влошило и Христо е бил преместен в реанимацията, където е интубиран. След 10 дни борба за живот, на 31 юли момчето издъхнало.

Веднага след постъпването на материалите в Софийска градска прокуратура наблюдаващите прокурори са образували досъдебно производство за това, че на 31 юли в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е била причинена смъртта на младежа. Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура.

Предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата по случая и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа. С оглед значителната правна сложност на случая и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него.

Почерненият баща-адвокат Иван Денев отказва коментар. "Не ме безпокойте, няма да давам информация", заяви адвокат Денев. В свой пост във Фейсбук преди 5 дни опечаленият родител е написал: "Скъпи приятели и поддръжници, днес бях разпитан като свидетел по образуваното досъдебно производство за смъртта на сина ми. Ето защо, разбираемо и при съобразяване със закона, вече ще бъда далеч по-умерен в информирането ви. Следете развитието и бъдете с нас в молитвите си! Бъдете сигурни, че скритото ще стане явно и че Истината ще бъде постигната!"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Истината

Истината

27.08.2020 | 14:05

Сега ще стане интересно,а бащата е прав да иска ексумация. Наскоро патоанатомите в Европа отрекоха да умират хората от Ковид. Дано нашите имат съвест. Интересно,как момчето влиза в добро състояние, тровят го с коктейл от лекарства без да са доказани някои от тях. Какво са лекували? Жалко за младия живот , който си отиде. Апропо,в тази търновска болница, събираха подписка срещу Мангъров.......

Отговори
0 3
Дани

Дани

27.08.2020 | 13:29

Жалко за момчето, но дали и това, че бащата е адвокат не е помогнало за ексхумацията? Все пак доста хора умряха.

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?