Следвайте ни

ЕК: Трета доза ваксина без одобрение изправя държавите пред правен риск

viber icon

Страните от Европейския съюз, които използват ваксини като бустерна доза срещу COVID-19, може да се окажат в ситуация на повишен правен риск, ако за това няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това предупреди Европейската комисия в отговор на запитване на „Ройтерс”, цитиран от БГНЕС. 

Макар ЕМА да заяви на няколко пъти, че преди да одобри т.нар. бустерни дози, се нуждае от повече данни. Осем държави от ЕС решиха да препоръчат допълнително ваксиниране, а скоро се очаква това да направят и още поне десетина.

„Бустерните дози в момента не са част от пазарното одобрение за COVID ваксини и те не са обект на научна оценка от ЕМА поради отсъствие на достатъчно информация”, се казва в отговора. „Отговорността за решението да се включат във ваксинационните кампании бустерни дози е на страната членка”.

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които може да бъдат свързани с бустерните дози, страните от ЕС ще носят отговорността за всички правни последици и искове за обезщетения, обяснява „Ройтерс”.

Отговорността на компаниите производители не изчезва напълно при поставяне на трета доза без решение на ЕМА, допълва еврокомисията. Това важи например за случаи, в които се окаже, че допълващата доза е предизвикала странични ефекти заради проблеми при производството.

Правилата на ЕС за професионална отговорност и обезщетения важат за случаи на неочаквани странични ефекти, свързани с общите характеристики на продукта или на неговото производство.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в момента държавите, препоръчали бустерни дози, са Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения, а Германия се подготвя да вземе такова решение през есента. Други 13 държави от ЕС обсъждат дали да позволят поставянето на подсилваща доза на вече ваксинираните.

Някои страни членки, включително най-големите икономики в съюза, имат схеми за обезщетяване, чиято цел е да помогнат на потенциални жертви извън съдебните процедури. Критериите за отпускане на подобни компенсации обаче са доста различни. В други държави пострадалите трябва да си търсят правата директно в съда.

Официални данни от страни като Дания, Германия, Норвегия и Швейцария показват, че от началото на кампанията за ваксиниране има подадени стотици искове от потенциални пострадали. Изплатени са обезщетения в много малко от случаите и не се посочват сумите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?