Следвайте ни

ЕК предлага: ваксинираните и преболедувалите COVID-19 със сертификат

viber icon

Европейската комисия представи днес законодателно предложение за въвеждане на удостоверение за преболедувалите COVID-19 и ваксинираните. Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

ЕК предлага удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за коронавируса по метода PCR или с бърз антигенен тест. Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване. Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията, пише dariknews.bg.

Използването на новите документи се предлага да бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, с което се обявява край на извънредната епидемична обстановка. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Глупост, след глупост

Глупост, след глупост

17.03.2021 | 14:53

Простотия, след простотия ни залива с не само тези решения от ЕС. Помним и кривите краставици.

Отговори
5 0
Адвокат

Адвокат

17.03.2021 | 14:46

Само да напомня,че ваксинирането е доброволно! Никой няма право да спре свободното предвижване на хората, което ще рече,че ще има бум на съдебни дела. Така,че умната!

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?