Следвайте ни

ЕК одобри българска схема за 78.2 млн. лв. в подкрепа на малките предприятия

viber icon

Европейската комисия одобри схема в размер на 78.2 милиона лева (приблизително 40 млн. евро) в подкрепа на малките предприятия в България, засегнати от пандемията от коронавирус. На схемата е даден картбланш съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС. 

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер на 50 000 лева (приблизително 25 565 евро) на бенефициер за покриване на част от оперативните му разходи. Схемата, която ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, ще бъде достъпна за малки предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори и отговарящи на определени изисквания, определени от България, с годишен оборот от най-малко 500 000 лева (около 250 000 евро) през 2019 г., при който оборотът е намалял с най-малко 20 % за три месеца от февруари 2020 г. в сравнение със същите три месеца през 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да преодолеят икономическите последици от пандемията от коронавирус и да запазят заетостта.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално - помощта няма да надвишава таваните за всяко предприятие, определени във Временната рамка. Средствата ще се предоставят до 30 юни 2021 г. 

Малко преди новината, че България получава картбланш да подпомогне бизнеса със 78.2 милиона лева, от Асоциацията на индустриалния капитал в България изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов и част от членовете на Министерски съвет, с апел да бъдат подпомогнати авиационния и други незатворени формално бизнеси, но с голям спад на приходите от продажби, причинен от пандемията COVID-19. 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?