Следвайте ни

ЕК купува лекарство срещу COVID-19

viber icon

Европейската комисия (ЕК) съобщи днес, че е сключила договор за доставка на лекарство против COVID-19, произвеждано от "Глаксо Смит Клайн" (Glaxo Smith Kline/GSK).

Препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

Допълва се, че приложението на лекарството ще бъде възможно след разрешение от ЕАЛ или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага.

Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуждаят от допълнителен прием на кислород. Лекарството е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система, уточнява БТА.

Към обществената поръчка за доставка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 държави от Европейския съюз (ЕС). Комисията не уточнява кои са тези страни и дали сред тях е България, но отбелязва, че досега е осигурила 12 милиарда евро за борба с COVID-19.

През юни ЕК съобщи, че пет подобни лекарства може да бъдат одобрени в ЕС скоро - три до октомври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще състави списък от поне 10 възможни лечения на новата болест.

"Занимавам се с лечение на това заболяване с реконвалесцентна плазма и всъщност в нея има антитела срещу вируса. Специално срещу спайк протеина има 40 вида вирусонеутрализиращи антитела. Изoлирането на едно такова антитяло е голямо преимущество. В момента има три фирми, които са направили антитела, като това е нещо като резерва на ваксините", посочи хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Добра новина за Ко-видоти-те

Добра новина за Ко-видоти-те

29.07.2021 | 13:22

Направо да го почват! След 3 месеца - проблеми с бъбреците, след 6 - с черния дроб, но поне ще се спасят от ваксинация, която съсипва за цял живот.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?