Следвайте ни

Две ваксини срещу коронавирус безопасни и с 95% ефективност

viber icon

Крайните резултати от последно изпитване на ваксината на Pfizer срещу COVID-19 показват, че тя е 95% ефективна, съобщиха от компанията. Оттам допълниха, че ваксината има необходимите двумесечни данни за безопасност и ще кандидатства за спешно разрешение от САЩ до дни.


Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината, разработена с германския партньор BioNTech SE, е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма големи странични ефекти, знак, че имунизацията може да се използва широко по целия свят незабавно.


Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%.


Окончателният анализ идва само една седмица, след като първоначалните резултати от проучването показват, че ваксината е била над 90% ефективна. Друга компания - Moderna, публикува в понеделник предварителни данни за своята ваксина, показващи подобна ефективност.


Данните от двете ваксини, по-добри от очакваното, и двете разработени с нова технология, известна като пратеник РНК (mRNA), породиха надежди за прекратяване на пандемията, която уби до момента над 1,3 милиона души в световен мащаб и предизвика хаос върху икономиките и ежедневието във всички страни по света.


Въпреки това, докато някои групи като здравните работници ще имат приоритет в САЩ и Европа за ваксинации тази година, ще минат месеци преди да започне мащабно разпространение и приложение на ваксината.


Pfizer съобщи днес, че ваксината се понася добре и че страничните ефекти са предимно леки до умерени и се изчистват бързо.


Единственото тежко нежелано събитие, което засегна повече от 2% от ваксинираните, беше умората, която засегна 3,7% от реципиентите след втората доза. Възрастните възрастни са склонни да съобщават за по-малко и по-леки нежелани събития след ваксинация.


Резултатите идват, когато вирусът се разраства в Съединените щати, Европа и другаде, поставяйки огромно напрежение върху здравните системи с рекорден брой нови случаи и хоспитализации.


Наближаването на зимата в северното полукълбо в тандем с празничния сезон се очаква да влоши броя на случаите, тъй като хората прекарват повече време на закрито и се събират за семейни събирания.


Pfizer потвърди, че очаква да направи до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно, за да защити 25 милиона души и след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 година.


От десетките производители на лекарства и изследователски групи, които се надпреварват да разработват ваксини срещу COVID-19, следващото съобщение вероятно ще бъде от AstraZeneca Plc с Университета в Оксфорд през ноември или декември.
 


 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?