Следвайте ни

COVID-19 блокира двама студенти от АМТИИ в Италия

Академията премина на дистанционно обучение

viber icon

Двама студенти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"  са блокирани в Италия. Те са в Триест по програма „Еразъм+“.

На доста по-ранен етап от ръководството ги посъветвали да се приберат у дома, но не склонили. В момента занятията там вече са преустановени, но към момента е рисковано българите да пропътуват разстоянието, а и България затвори границите. 

Марица.бг вече разказа за единия от двамата младежи - Илиян Тиганев, който е залостен в квартирата си вече трета седмица. Но е намерил начин да поддържа духа си и да помага на деца - като чете приказки по телефона и е привлякъл още доброволци за акцията "Топлина чрез приказка".

Поддържаме постоянна връзка, има кризисен щаб, много активно комуникираме и с министър Красимир Вълчев, каза ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Вълчев е в периодични конферентни връзки и с ректорите на висшите училища, и с началниците на регионалните управления на образованието. 

Проф. Шекерджиева-Новак не очаква извънредното положение да се отрази негативно на приема в АМТИИ, предвид големия интерес в последните години, а и при свиването на държавния план-прием при изчисляването по нови формули. 

За настоящите студенти се прилага дистанционно обучение.

Преди 10 г., когато колежка от Нов български университет провеждаше часове по Скайп с Австралия, това ми изглеждаше несериозно. В момента спасява учебната година и вкарва технологиите в образователния процес, което е и една от моите мисии, казва проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Вижда и предимствата на такъв подход - преподавателят работи с един студент, вместо в група. И няма никакъв проблем, че преподава инструмент, категорична е проф. Шекерджиева-Новак. 

Още докато течеше първоначално обявената грипна ваканция във вуза, а администрацията бе на линия, оттам огледали и изпробвали различни възможности за дистанционно обучение на студентите. Препоръчахме различни платформи и всеки преподавател установи какво е подходящо за него, разказа ректорът. „Не контролираме този процес, защото студентът на практика контролира преподавателя и той - него“, обясни проф. Шекерджиева-Новак. Помага и това, че академията е малка общност.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?