49
Следвайте ни

Драма в аптеките: Повечето безплатни лекарства за COVID-19 ги няма

viber icon

Повечето безплатни лекарства, които се изписват за домашно лечение на коронавирус, на практика липсват по аптеките. Това алармираха заболели пловдивчани, сдобили  се с рецепти от ковид зоните.  Проверка на "Марица" по аптеките потвърди дефицита. Някои от медикаментите се откриват много трудно, тъй като зареждането им е силно ограничено, а други въобще липсват.

Така на практика се получава с препарата за лечение на кашлица и простудни заболявания Bromhexine под формата на сироп, който не се продава в страната от преди 5 години, коментират фармацевтите. От това най-много са засегнати децата, тъй като за възрастните съществува алтернатива под формата на таблетки.

Най-голям обаче е проблемът с инжекционните разтвори на антитромботични медикаментозни средства. От аптеките посочват, че лекарствените продукти от тази група, които са включени в позитивния списък за COVID-19, се намират много трудно, тъй като от тях се получават по около 2 опаковки за месец на обект. Това са двата надропарина от 0,4 ml и 0,6 ml и еноксапаринът Clexane, който се оказва незаменим.

От антитромботичните средства в аптечната мрежа липсва още клопидрогрелът Clopidocon.

Според фармацевтите НЗОК е спуснала кодове за безплатните препарати, по които те да бъдат отпускани още на 17 септември, но от страна на фармацевтичните дистрибутори липсват заприходени кодове за наличност. Това означава, че дори при наличност на препаратите, те са достъпни единствено на свободна продажба, докато не бъдат свързани с кодовете на НЗОК.

Според аптекарите това се случва по технически причини, тъй като най-вероятно времето не е било достатъчно за адаптиране на системата към промените в отпускането на безплатни терапии за домашно лечение.  

От фармацевтичния сектор посочват, че при така направения списък се предвижда повечето от медикаментите да се покриват изцяло от Здравната каса, но при единични продукти ще се налага доплащане от страна на пациента. Доплащането обаче няма да надхвърля 10 лв., уверяват от бранша.

За момента в повечето аптеки до сега не е представяна рецепта по списъка за безплатни ковид лекарства. Такова е положението и в аптеките, които се намират в близост до ковид зоните в града, които функционират в първо, второ, пето и седмо ДКЦ, показа проверката на „Марица“.

От ковид зоните обаче твърдят, че имат обратна връзка и в медицинските системи се отчита, че електронните рецепти се изпълняват. Така например д-р Костуркова, която е управител на ДКЦ-2 в Пловдив, обясни пред екипа ни, че по-рано днес са били издадени рецепти на четирима пациенти с COVID-19, които са здравно осигурени. Три от тези рецепти са били изпълнени в аптеката на територията на медицинското заведение като се използва ЕГН-то на пациента, за да се получи достъп до рецептата. Според нея системата действа както и при всички други електронни рецепти, стига медикаментите да бъдат в наличност.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Хмх

Хмх

24.09.2021 | 06:54

Безплатни са, ама ги няма. Съвсем замяза на соца...

Отговори
3 0
Безплатен обяд няма

Безплатен обяд няма

23.09.2021 | 22:45

В аптеките се влиза с пари.

Отговори
5 0
Иоан

Иоан

23.09.2021 | 20:51

Съгласен съм с горе изразеното мнение абсолютно със всичко така е ....но като цяло политически елит когато е продажен.....и обществото препарирани от медиите и от немощ....става трагично!!!

Отговори
5 0
Bromhexine е сироп за кашлица

Bromhexine е сироп за кашлица

23.09.2021 | 20:19

Какво общо има с К19??????

Отговори
6 1
Много общо има

Много общо има

23.09.2021 | 21:13

Ползува се при ковид за кашлица.

Отговори
2 0
Биткойнър

Биткойнър

23.09.2021 | 18:52

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 3
БЪЛГАРСКА КОЧИНА

БЪЛГАРСКА КОЧИНА

23.09.2021 | 17:45

БЕЗПЛАТНИТЕ ЛЕКАРСТВА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗАВАТ НА ЗДРАВНО-НЕОСИГОРЕНИТЕ--ЗАЩОТО ТЕ СА БЕДНИ--КОЙТО СЕ ОСИГОРЯВА ЗДРАВНО СЕ СЧИТА ЧЕ ТОЙ РАБОТИ ИЛИ ИМА СОБСТВЕНА ФИРМА--ТЕЗИ ХОРА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛАТ 150 ЛЕВА ЗА ЛЕКАРСТВА--ПРОБЛЕМА С ПАРИТЕ Е ПРИ БЕЗРАБОТНИТЕ И БЕДНИТЕ КОИТО НЕ СА ЗДРАВНОУСИГОРЕНИ--И ТЕ ЩЕ УМИРАТ КАТО МУХИ--ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМАТ 150 ЛЕВА ЗА ЛЕКАРСТВА- 30 ЛЕВА ЗА СНИМКА -И 40 ЛЕВА ЗА ПРЕГЛЕД КОЕТО ПРАВИ ОКОЛО 220 ЛЕВА--ПОСЛЕ ДА НЕ ПИШЕТЕ КОЛКО ВИСОКА БИЛА СМЪРТНОСТТА ОТ КОВИД--А ИСТИНАТА Е ЧЕ ТЯ Е ВИСОКА ОТ НЕПРАВИЛНА ПОЛИТИКА ЗА НАЙ-БЕДНИТЕ

Отговори
5 6
ДАБЕДА

ДАБЕДА

23.09.2021 | 21:16

26 лв е здравната осигуровка за безработни.Вместо да пият кафе по 3 лв да спестяват по по-малко от лев за осигуровки и да се осигуряват. Никой не им е длъжен. Малко са тия, дето не могат да работят наистина. Повечето не искат, а работа има, независимо каква.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?