Следвайте ни

Драконовските мерки в Турция не успяват да спрат Covid-19

До днес 131 са починалите, а 9217 са болните

viber icon

Мерките за борба с коронавируса се затягат, властите в Турция призовават обществеността да остане у дома поне през следващите дни, тъй като страната навлиза в критичен пиков етап на инфекцията. 


Експертите казват, че следващата две седмици може да се наблюдават пикови случаи на вируса и затова е жизненоважно гражданите да останат вкъщи, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса. В течение на тези дни карантината ще приключи и за много хора, завърнали се от чужбина в последните седмици.


Редица страни по целия свят през януари и февруари ругистрираха своите първи Covid-19 случай, но в Турция инфекцията бе регистрира по-късно, на 10 март. Въпреки това, експертите предупреждават, че потенциалните случаи могат да нараснат в следващия брой седмици, тъй като времето съвпада с края на инкубационният период за носители, които могат да рискуват разпространението на вируса при изписване.


Около 1815 нови случаи на коронавирус бяха потвърдени в Турция в рамките на 24 часа обяви министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа в неделя, а броя на загиналите днес е 23. Общият брой на случаите на COVID-19 в страната достигна 9217, а броя на смъртните случаи вече е 131, докато 105 души са се възстановили, добави министърът. През последните 24 часа са проведени рекорден брой 9982 теста, което довежда общия брой тестове, проведени в Турция, до 65 446 от началото на пандемията.


През последните седмици Турция затвори повечето обществени пространства, училища и университети и ограничи обществения транспорт. 
Най строгата мярка до момента беше пълната забрана за хора на възраст 65 и повече години, както и на тези с хронични заболявания са напускат домовете си без уважителна примина. 


През уикенда бяха въведени и нови строги мерки. Плажовете и другите паркови зони бяха затворени за пикници и подобни събирания, както и за спортуване. 
Междуградските пътувания с автобуси също бяха отменени. Най-малко 12 града бяха поставени под карантина. Полицията започна проверка на температурата на пътниците в превозните средства, които пристигат или напускат градовете в цялата страна. 


Предвижването между обласните грасове вече е възможно само с личен превоз, единствено при здрословни причини и то след получаване на бележка от областния оправител. 
Транспортните дейности правят изключение. 


След като бяха отменени всички международни полети, двете летища на Истанбул опустяха. Анкарското летище Есенбоа и Летищата в Анталия и Измир са обикновено също много натоварени, но тези дни са безлюдни.


Влаковете в страната също пътуват почти празни с разредено разписание. 


Посещенията в затворите също бяха отменени поне за още две седмици.


Истанбул, най-многолюдният град на Турция с повече от 15 милиона души, беше почти безлюден в неделя, тъй като все повече хора се съобразяваха с препоръките на публичните власти да останат у дома. За разлика от миналата седмица, малко хора бяха на улиците. Популярните крайбрежни райони на града, иначе пълни със спортуващи, рибари и туристи, бяха съвсем празни. От вчера полиция патрулира там и отпраща минувачите по домовете им.


Докато трафикът миналата неделя беше 13% , сега той спадна на 9% през уикенда, удивително число за града, който има един от най-натоварения трафик в света, както в часовете в пик, така и в почивните дни.

 

Михаел Гушев, кореспондент на Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?