2374
Следвайте ни

Достатъчни ли са ваксините за изход от COVID кризата? Трудни въпрос и отговор за Европа

viber icon

В началото на 2021 г. разпространението на ваксините срещу COVID-19 започна да набира скорост, а много от лидерите в Западна Европа ги рекламираха като непосредствения път за излизане от пандемията.

Пресконференциите придобиха почти празничен тон, когато президенти, министър-председатели и канцлери обявяваха оптимистичните си планове за премахване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, приветствайки степента на усвояване на ваксините в страната си и говорейки колоритно за връщане към нормалността, пише CNN.

Докато поредната COVID зима обхваща Европа, много от тези страни сега обръщат курса.

Ирландия въведе вечерен час за заведенията по-рано тази седмица, тъй като отбелязва голям скок на случаите, въпреки че има един от най-добрите нива на ваксинация в Европа. В Португалия, където 87% от общото население е имунизирано, правителството обмисля нови мерки, тъй като инфекциите се увеличават.

Великобритания преживя продължителна и упорита вълна от инфекции, въпреки че нейният министър-председател Борис Джонсън често изразяваше гордостта си от преднината на страната в прилагането на ваксините. В Нидерландия влязоха в сила нови ограничения, които предизвикаха протести, преминали в насилие.

Всичко това се случва, въпреки че един основен факт остава верен - ваксините работят и работят добре.

Някои може да се чудят как и двете неща могат да бъдат верни. Както Западна Европа откри, дори относително високата степен на ваксинация не е достатъчна, за да спре разпространението на COVID-19. Предупредителните знаци от Германия и Австрия, където инфекциите се покачиха до небето през последните седмици, показват опасностите от самодоволството. Австрия ще влезе в пълен национален локдаун в понеделник, само дни след като наложи блокиране само за неваксинираните граждани, пише investor.bg.

"Ваксината продължава да осигурява много добра защита - имунитетът срещу тежки заболявания и смърт е много добре поддържан", казва Чарлз Бингам, професор по имунология и съдиректор на Института по инфекции в Имперския колеж в Лондон, пред CNN. "Ние знаем, че делта вариантът е много по-заразен. В същото време има промени в обществото и поведението и в много страни някои от предпазните мерки не се спазват толкова стриктно", казва той.

Казано по-просто, когато става въпрос за спиране на предаването на вируса, дори много добрата ваксинация не винаги е достатъчно добра.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Стоун Колд пита

Стоун Колд пита

23.11.2021 | 12:36

оня от стара загора дето дрифти през 3 моми4ета и на едното му отрязоха крака, кога 6те е в затвора? >> Стоун Колд пита за6то се опитват да потулат слу4ая след като от ЕС доидоха 4ак да ги разследват за това? >> Стоун Колд пита ако утре прегазя детето на някои от вас лапа4и в парламента, 6те ме потулите и мен, 4е и аз съм мангизлия? >> Стоун Колд пита 6те вкарате ли венци боксиора в затвора за 20 години наи после, да знам дали да се ваксинирам или не? >> Стоун Колд пита ако утре доида с един 6амари и за6еметители в кметството дали 6те се отърва като венци боксиора? >> Стоун Колд пита ако тях не можете да ги вкарате в затвора....за6то аз пла6там данъци та напирате и да се ваксинирам? >> Стоун Колд КАЗВА: кажете ми като ги вкарате в затвора, като свър6ите малко работа вместо да лапате кебап4ета по цял ден. та тогава да говорим дали да се ваксинирам.

Отговори
0 0
да,да

да,да

22.11.2021 | 11:49

Къде изчезна сезонният грип? Няма ли някой болен от обикновен прост грип? Ура всички станахме безсмърни!

Отговори
2 3
НЕМА ЛОГИКА БРАТ

НЕМА ЛОГИКА БРАТ

22.11.2021 | 22:55

ТИ ДА СИ ВИДЯЛ УМРЯЛ ОТ СЕЗОНЕН ГРИП НЯКОГА И ДА ГО НАПИШАТ НЯКЪДЕ

Отговори
1 0
!!!

!!!

22.11.2021 | 11:28

Къде са сега всички онези, които дрънкаха как всички останали страни са се върнали към стария си начин на живот! Не разбрахте ли, че такъв филм вече няма! И 100% да ни набодат, защото досега не съм чул някой да го е направил по собствено желание, а все е бил принуден по някакъв начин, пак ще има мерки! Толкова е прозрачна тази жалка картина на смачкване на хората като личности!

Отговори
5 5
Леле

Леле

22.11.2021 | 11:37

Поне 20 човека познавам, които веднага се ваксинираха по собствено желание без принуда. Дори и аз.

Отговори
4 4
Така ли

Така ли

22.11.2021 | 17:23

А трета ли направи си? Айде давай, че не мога да те трая вече.

Отговори
1 1
Леле

Леле

22.11.2021 | 18:23

Да, точно днеска майка ми и дядо ми си сложиха 3та доза.

Отговори
1 1
Супер

Супер

22.11.2021 | 20:36

Супер, да са живи и здрави да издрапат до 4тата.

Отговори
1 1
Леле

Леле

22.11.2021 | 22:33

След година и половина зависи от ситуацията ще си сложат ;)

Отговори
0 0
А не не

А не не

22.11.2021 | 22:49

След 6 месеца. И ще трябва. Успех! Живи и здрави

Отговори
0 0
Леле

Леле

22.11.2021 | 23:14

Ако сериозно смяташ, че ще е след 6 месеца значи нищо не разбираш от имунология и ваксини :) Жокер: провери защо след 3та доза при няколко вида ваксини имунитета става по-дълготраен.

Отговори
0 0
ГЮРО

ГЮРО

22.11.2021 | 11:24

След като нито вирусът е вирус като хората, нито ваксините са ваксини, какво друго да очакваме? Над 80% от съобщаваните "случаи" са клинически здрави хора, без никакви симптоми на заболяване. Но ги броат "случаи". Спрете мошеническите тестове и пандемията ще се спихне за седмица-две. Ама целта явно е друга, след като знаят какво правят.

Отговори
7 4
Леле

Леле

22.11.2021 | 11:36

Тотално извън реалността си брато. Потърси спешна медицинска помощ за състоянието си. Не е възможно да си толкова delusional.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?