Следвайте ни

Дом за възрастни хора - новото огнище на коронавирус в страната

viber icon

Дом за възрастни хора е новото огнище на коронавирус в страната.

Той се намира в новозагорското село Баня. 35 домуващи и осем души от персонала са заразени. Според Регионалната здравна инспекция най-вероятно заразата е внесена отвън.

Първият случай на коронавирус в дома е на човек от персонала. Зам.-кметът на Нова Загора Ивайло Енев обясни, че епидемиологичното проучване, провеждано от РЗИ, ще даде отговор на въпроса как се е стигнало до заразяването на толкова много хора. "Можем да потвърдим, че най-вероятно заразата е внесена отвън, но все още не е ясно по какъв начин", посочи той.

Направени са пълни тестове на целия персонал, от 24 човека 8 са положителни за коронавирусна инфекция – те са карантинирани, съобщи още Енев. Направени са тестове и на всички домуващи - от 46 проби 35 са положителни.

"Всички с положителен резултат са в добро състояние, те са под наблюдение на личните си лекари и са изолирани в индивидуални стаи, разделени от здравите хора в дома, надяваме се така инфекцията да се овладее", каза зам.-кметът на Нова Загора

Още при първите случаи на инфекция РЗИ е извършила дезинфекция на двора на дома, има и допълнителна дезинфекция на всички помещения вътре. На този етап няма нужда от допълнителен персонал, пише блиц. "За сега всичко е локализирано, заразените са вече под карантина в домовете си, в добро състояние са, не е усложнена обстановката", увери кметът на село Баня - Радомир Велев. Хора от селото работят в дома, от тях също има под карантина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?